Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

1.Ποια είναι η βάση για αυτή την ιδέα;

Τα κοινωνικά προβλήματα προκείπτουν από την έλλειψη. Όταν μερικά έθνη ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων πόρων, είναι επόμενο να υπάρχουν διεθνείς διαφωνίες ανεξάρτητα απο το πόσοι νόμοι ή συνθήκες έχουν υπογραφεί. Εάν επιθυμούμε να εξαλλείψουμε τον πόλεμο, το έγκλημα, την πείνα, την φτώχια, τις εδαφικές διαμάχες και τον εθνικισμό, πρέπει να εργαστούμε προς ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι πόροι θα αποτελούν κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων.

Τα προβλήματά μας δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μια κοινωνία που βασίζεται στο χρήμα, τα απόβλητα, και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Σήμερα, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν την οικονομία προς όφελος των λίγων, που ελέγχουν ολόκληρο τον οικονομικό πλούτο των εθνών. Eάν οι βαθύτερες αιτίες του ξεπερασμένου σχεδιασμού, της περιβαλλοντικής παραμέλησης, και των προσβλητικών στρατιωτικών δαπανών παραμείνουν, τότε είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Οι Συνθήκες, οι αποκλεισμοί, τα μποϊκοταρίσματα, και όλες οι ανάλογες ενέργειες, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν δεν έχουν λειτουργήσει.

Πολλοί θεωρούν ότι τα ηθικά πρότυπα και οι διεθνείς νόμοι θα διασφαλίσουν μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία. Ακόμα κι αν οι ηθικότεροι άνθρωποι στον κόσμο εκλεγόντουσαν στο πολιτικό αξίωμα, χωρίς την ύπαρξη ικανοποιητικών πόρων, θα συνέχιζαν να εμφανίζονται τα ίδια προβλήματα. Αυτό που απαιτείται είναι η ευφυής διαχείριση των πόρων της Γης προς όφελος του συνόλου, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η γη έχει άφθονους πόρους. Το να διανέμονται οι πόροι μέσω του νομισματικού ελέγχου είναι δυσλειτουργικό και αντιπαραγωγικό για την επιβίωση. Σήμερα, έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα τις τεχνολογίες, αλλά η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή μας έχει μείνει πίσω. Θα μπορούσαμε εύκολα να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αφθονίας χωρίς τη δουλεία και το χρέος, μέσω της δημιουργίας ενός παγκόσμιου, βασισμένο στους ανανεώσιμους πόρους, πολιτισμό.


2.Τι ενέπνευσε αυτή την κατεύθυνση;

΄Εζησα την Μεγάλη Ύφεση των Η.Π.Α το 1929 και η εμπειρία μου αυτή βοήθησε στην διαμορφωση της κοινωνικής μου συνείδησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνειδητοποίησα ότι η γη ήταν ακόμα το ίδιο μέρος, τα εργοστάσια παραγωγης ήταν ακόμα άθικτα και οι πόροι ήταν ακόμα εκεί, αλλά οι άνθρωποι δεν ειχαν τα χρήματα για να αγοράσουν τα προϊόντα. Αισθάνθηκα ότι οι όροι του παιχνιδιού που παίζουμε ήταν ξεπερασμένοι και καταστρεπτικοί. Αυτό έδωσε ζωή σε μια ισόβια αναζήτηση που οδήγησε στα συμπεράσματα και τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στο Venus Project.

Η δυστυχία, τα βάσανα, ο πόλεμος και ο πόλέμος σαν μήχανη κέρδους ήταν το κίνητρο και η έμπνευση για την δουλειά μου. Παρακινήθηκα επίσης από την ανικανότητα των κυβερνήσεων, του ακαδημαϊκού κόσμο και της έλλειψης λύσεων από τους επιστήμονες. Πολλοί αποτυγχάνουν σε γενικευμένες λύσεις λόγω της υπέρ-ειδίκευσής τους σε περιορισμένες πτυχές των κοινωνικών προβλημάτων. Οι επιστήμονες, οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί βλέπουν το πρόβλημα μέσα από το σύστημα στο οποίο οι ίδιοι βρίσκονται, παραβλέποντας οτί αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα εξ αρχής. Με απογοητεύουν αυτοί που κοιτάνε πως να γεωποιήσουν (terra-forming) σε βιώσιμους, άλλους πλανήτες, ενώ ο δικός μας είναι ακόμα μέσα στον πολέμο, την φτώχεια, την πείνα, και την περιβαλλοντική παραμέληση.

Δουλεύοντας με τοξικομανείς, αλκοολικούς και τους αποκαλούμενους “ανήλικες εγκληματίες” στην πόλη της Νέας Υόρκης, έχω πειστεί ότι αντί να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα σε ατομικό επίπεδο, θα ηταν αποτελεσματικότερη η μέθοδος, να εξετάζαμε τις ίδιες τις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές εξ αρχής.


3.Ποιά είναι η βάση των σχεδίων σας γενικά;

Το πρώτο που ρωτάω τον εαυτό μου είναι τι ελπίζω να καταφέρω και ποια είναι η απλούστερη προσέγγιση σε ένα δεδομένο πρόβλημα. Και λέγοντας απλούστερη προσέγγιση εννοώ με βάση τα εργαλεία και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες. Αν για παράδειγμα έπρεπε να σχεδιάσω το οικονομικότερο αεροπλάνο , χρησιμοποιώντας τα λιγότερα υλικά που θα μου έδιναν παράλληλα τη μεγαλύτερη απόδοση και ένα μεγάλο περιθώριο ασφάλειας, θα επέλεγα ένα “ιπτάμενο φτερό” (flying wing). Αυτός ο τύπος αεροσκάφους δεν απαιτεί άτρακτο, ουρά, πηδάλιο και σταθεροποιητή. Οι επιβάτες είναι καθισμένοι στο ίδιο το φτερό. Σχεδίασα πολλές παραλλαγές αυτού του τύπου αεροσκάφους στις αρχές του 1930.

Τα κοινωνικά πρότυπα πρέπει να βασίζονται στην ποσότητα των πόρων που έχει να μας προσφέρει η Γη και όχι στη φιλοσοφία, τις επιθυμίες, την αισθητική, ή τα πλεονεκτήματα “ιδιαίτερων” ανθρώπων. Παραδείγματος χάριν, το κυκλικό σχέδιο των πόλεων είναι βασισμένο στην αρχή ελάχιστης δαπάνης ενέργειας για το μέγιστο κοινωνικό κέρδος. Η αρχιτεκτονική, όταν σχεδιάζεται έξυπνα, χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατόν ποσό υλικού για την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη πιθανή δομή. Δεδομένου ότι τα υλικά βελτιώνονται και αλλάζουν, ακολούθως και η αρχιτεκτονική και τα σχέδια των πόλεων αλλάζουν και βελτιώνονται . Αυτό δεν περιορίζει τα πλεονεκτήματα, αλλά αντίθετα επεκτείνει τις ανέσεις τα αγαθά και τις υπηρεσίες προς όφελος όλων.


4.Τι είναι το Venus Project;

Δεν έχει νόημα να επικρίνεις τον πολιτισμό του σήμερα χωρίς να προσφέρεις εναλλακτικές λύσεις. Το Venus Project προτείνει σχέδια για μία κοινωνική αλλαγή που θα οδηγήσει προς έναν ειρηνικό και βιώσιμο παγκόσμιο πολιτισμό. Περιγράφει ένα εναλλακτικό κοινωνικό πρότυπο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας τρόπος της ζωής και όχι μόνο προκηρύξεις κάποιου εγγράφου. Το Venus Project έχει ένα όραμα για το πως μπορεί να είναι το μέλλον εάν εφαρμόσουμε αυτά που ήδη ξέρουμε για να πετύχουμε έναν βιώσιμο παγκόσμιο πολιτισμό. Απαιτεί έναν επιστημονικό επανασχεδιασμό του πολιτισμού μας, στον οποίο ο πόλεμος, η φτώχεια, η πείνα, το χρέος, και τα άσκοπα βάσανα του ανθρώπου, αντιμετωπίζονται, όχι ως αναπόφευκτα αλλά ως απαράδεκτα. Οτιδήποτε λιγότερο θα οδηγήσει σε μια καταστρεπτική συνέχεια των προβλημάτων που είναι εμφυτευμένα στον κόσμο του σήμερα.

Για να το πούμε με απλά λόγια, μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους εστιάζει στους πόρους παρά στο χρήμα και παρέχει μια δίκαιη διανομή αυτών κατά τρόπο ανθρωπιστικό και αποδοτικό. Είναι ένα σύστημα, στο οποίο τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα χωρίς τη χρήση των χρημάτων, της πίστωσης, της ανταλλαγής, του χρέους ή της δουλείας. Ο πρώτος στόχος είναι να εξαλειφθεί η έλλειψη. Μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους υπερνικά την έλλειψη με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με την αυτοματοποιημένη παραγωγή και απογραφή μέσω υπολογιστών. Σχεδιάζει ασφαλείς, ενεργειακά αυτάρκεις πόλεις με προηγμένα συστήματα μεταφορών και θα παρέχει καθολική υγειονομική περίθαλψη και την ανάλογη εκπαίδευση. Ο στόχος αυτού του νέου κοινωνικού σχεδίου είναι να ενθαρρυνθεί ένα σύνολο από κίνητρα που να βασίζονται στις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ανησυχίες, ώστε να αποφευχθούν οι ρηχοί και εγωκεντρικοί στόχοι του μεμονωμένου ατομικού πλούτου, της ιδιοκτησίας και της εξουσίας. Αυτά τα νέα κίνητρα θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να εξελίξουν την αυτό-εκπλήρωση και τη δημιουργικότητα τους, τόσο υλικά όσο και πνευματικά.


5.Πως συγκρίνεται το Venus Project με τον Κομμουνισμό;

Ο κομμουνισμός χρησιμοποίησε τα χρήματα και την εργασία, είχε κοινωνικές τάξεις και εκλεγμένους αξιωματούχους που διατηρούσαν τις κομμουνιστικές παραδόσεις. Επιπλέον, ο κομμουνισμός δεν απέβαλε την ΕΛΛΕΙΨΗ ούτε είχε ένα σχεδιάγραμμα ή μεθόδους για την επίτευξη της αφθονίας των αγαθών. Η παραγωγή από τις μηχανές, αντίθετα από την χειρωνακτική εργασία, θα είναι αυτή που θα επικρατήσει στο μέλλον. Ίσως έπρεπε να διατηρήσουν τις τεράστιες στρατιωτικές τους δαπάνες για να προστατευθούν από την εισβολή του φασιστικού και καπιταλιστικού κινήματος.

Ο κομμουνισμός σε σύγκριση με μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους ή το Venus Project είναι μια τελείως λανθασμένη έννοια. Ο στόχος του Venus Project είναι να ξεπεραστεί η ανάγκη για τη χρήση των χρημάτων. Η αστυνομία, οι φυλακές και οι στρατιωτικοί δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι όταν τα αγαθά, οι υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους.

Ο κομμουνισμός είναι ένα πολιτικό σύστημα όπου δεσπόζει μια μορφή ιδεολογίας, η οποία δεν αφορά τις ανθρώπινες ή τις περιβαλλοντικές ανάγκες. Ο κομμουνισμός χρησιμοποιεί τα χρήματα, τις τράπεζες, το στρατό, την αστυνομία,τις φυλακές, τις χαρισματικές προσωπικότητες, τις κοινωνικές τάξεις και οι διαχειριστές του ειναι διορισμένοι ηγέτες μου χρησιμοποιούν την πολιτική χειραγώγηση.

Το Venus Project αντικαθιστά τους πολιτικούς με μια αυτοματοποιημένη κοινωνία, στην οποία η διαχείρηση στα θέματα που αφορουν τις φυσικές οντότητες θα γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα αυτοματοποιημένα συστήματα. Η μόνη περιοχή που οι υπολογιστές δεν θα είναι σε λειτουργία και δεν θα επεμβαίνουν είναι στο να επιτήρουν τα ανθρώπινα όντα. Αυτό είναι απολύτως περιττό και θα αντιμετωπιζόταν σαν κοινωνικά μη αποδεκτό. Μια κοινωνία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία χωρίς να έχει την βάση της στον ανθρώπινο παράγοντα δεν έχει καμία τύχη επιβίωσης. Ο κομμουνισμός δεν έχει κανένα σχέδιο ή μεθοδολογία για να πραγματοποιήσει τα ιδανικά του και μαζί με την κεφαλαιοκρατία, τον φασισμό, και τον σοσιαλισμό θα πάρει και αυτός την θέση του στην ιστορία όπως όλα τα αποτυχημένα κοινωνικά πειράματα. Μια από τις κυριότερες θέσεις του κομουνισμού είναι η χειρωνακτική εργασία και η εργατική τάξη. Μία από τις σημαντικές θέσεις του Venus Project είναι οτι τα προϊόντα να παράγονται με όσο το δυνατόν λιγότερη χειρωνακτική εργασία και σε βάθος χρόνου η απόλυτη εξάλειψη της, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει στους ανθρώπους όλες τις ανέσεις μιας ακμάζουσας, υψηλά υστάμενης κοινωνίας. Δεν είναι στόχος μας να δημιουρήσουμε μια κοινωνία που δεν θα κάνει τίποτε αλλό απο το να απολαμβάνει απλά ατελείωτο ελεύθερο χρόνο. Αντ' αυτού οι άνθρωποι θα αποκτήσουν απεριόριστες ευκαιρίες για να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να συμμετέχουν και να μάθουν.

Το Venus Project προσφέρει την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας σε μια παγκόσμια κλίμακα και βοηθά τελικά να γκρεμιστούν όλα τα τεχνητά όρια που χωρίζουν τους ανθρώπους. Το σύστημα δεν χρησιμοποιεί κανένα είδος χρήματος και καθιστά τα αγαθά και τις υπηρεσίες διαθέσιμα χωρίς τιμή, χρέος, ανταλλαγή ή οποιουδήποτε άλλου είδους δουλεία. Εάν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μας έξυπνα, μπορούμε να δημιουργήσουμε αφθονία αγαθών και υπηρεσίών για ολόκληρο τον πλανήτη. Χρησιμοποιούμε τις μηχανές και την αυτοματοποίηση για την παραγωγή και την διανομή σε όλων των ειδών τα προϊόντα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για όλους στα κέντρα διανομής. Σκοπός της χρήσης αυτής της υψηλής τεχνολογίας είναι να ελευθερώσει τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες τους.

Θα ξεπερνούσαμε την ανάγκη για ανθρώπινη συμμετοχή στην παραγωγή των αγαθών και τις υπηρεσίες. Δεν θα υπήρχε καμία φορολογία ή υποχρέωση οποιουδήποτε είδους. Δεν υποστηρίζουμε καμία μορφή κυβέρνησης από τα υπάρχοντα ανθρώπινα συστήματα. Έχουν κατ εξ ακολούθηση αποδειχθεί ανεπαρκή. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα και η κυβερνητική (cybernetics) θα εφαρμόζονταν στο κοινωνικό μας σύστημα και θα ήταν σε συνοχή με την παγκόσμια παραγωγή φυσικών πόρων. Ο κύριος σκοπός των μηχανών θα είναι η κατασκευή και διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών, διατηρώντας ένα καθαρό περιβάλλον στην υπηρεσία του συνόλου και όχι του ενός ή των λίγων. Όταν οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ότι πόρους τους είναι απαραίτητοι, τα περισσότερα εγκλήματα θα εξαφανιστούν. Η ανάγκη για την ύπαρξη αστυνομίας, στρατού, και φυλακών θα εξαφανιστεί τελικά μαζί με το έγκλημα. Φυσικά αυτό θα πρέπει να συνυπάρξει με τις απαραίτητες αλλαγές και στην εκπαίδευση. Ελπίζω όλα αυτά να βοήθησαν στη διευκρίνιση ορισμένων σημείων. Έχετε στο νου σας ότι αυτή είναι μια απλουστευμένη περιγραφή για το πώς διαφέρει το Venus Project από τον κομουνισμό.


6.Θα υπάρχει κυβέρνηση;

Όσον αφορά την ανάγκη για κυβέρνηση, μόνο κατά την διάρκεια της μετάβασης της κοινωνίας από το σημερινό νομισματικό σύστημα στο σύστημα που θα λειτουργεί με την υψηλή τεχνολογία και θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους που θα είναι κοινή κληρονομιά όλων, θα υπάρξει η αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες αναλυτών συστημάτων, μηχανικών, προγραμματιστών κλπ. Αυτοί δεν θα καθορίζουν πολιτικές και δεν θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η δουλειά τους θα είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές συνθήκες σε στεριά και θάλασσα. Επίσης θα σχεδιάσουν τον οικονομικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης για τις μεταφορές, τη γεωργία, την πολεοδομία, και την παραγωγή. Όλα αυτά μπορούν βέβαια να τροποποιούνται και να αναπροσαρμόζονται, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου πολιτισμού. Δεν υπάρχουν τελικά όρια.


7.Τι θα κάνει το Venus Project με τους ανθρώπους που έχουν αποκλίνουσα (εκτρεπόμενη) συμπεριφορά;

Η αποκλίνουσα (εκτρεπόμενη) συμπεριφορά, παράγεται από τις κακές κοινωνικές συνθήκες, τον υποσιτισμό, τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη κινήτρων, τα κακά πρότυπα και την έλλειψη σχετικής εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι πάντα αντανακλούν τις επιρροές του περιβάλλοντος τους. Ακόμα και τα πλουσιότερα άτομα σήμερα πάσχουν από πνευματική φτώχεια. Γι ‘αυτό και διαπράττουν εγκλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και άλλων ανθρώπων. Σήμερα δεν θεωρούμε εγκληματικό ίδρυμα ένα καζίνο ούτε καν ιδιαίτερα προσβλητικό, αλλά στο μέλλον σίγουρα θα θεωρηθεί μέρος μιας εκτρεπόμενης κοινωνίας μαζί με χιλιάδες άλλα παρόμοια μοτίβα που σήμερα θεωρούνται δίκαια και φυσιολογικά.


8.Υποστηρίζετε την ιδέα του να θανατώνονται οι άνθρωποι που έχουν εκτρεπόμενη (εγκληματική) ή ψυχικά ασταθή συμπεριφορά;

Με τις λέξεις "ψυχικά ασταθείς" ή "εκτρεπόμενοι άνθρωποι" εννοείς τις Πολυεθνικές που είναι από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος και που εν γνώσει τους εκθέτουν τους εργαζομένους σε καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν το θάνατό τους; ή αυτούς που εκμεταλλεύονται το χρήμα για το κέρδος, χωρίς να συμβάλουν ποτέ στη καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων; ή μήπως αυτούς που δανείζουν χρήματα σε κάποιον για να αγοράσει για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο και αν δεν μπορεί να εξοφλήσει την τελευταία πληρωμή, δεν παίρνουν ένα λάστιχο ή το τιμόνι που ισοδυναμεί με την καταβολή της πληρωμής τους, αλλά ολόκληρο το αυτοκίνητο; Ή ίσως να αναφέρεσαι σε δικαστές οι οποίοι βάζουν ανθρώπους στην φυλακή για ολόκληρη τη ζωή τους επειδή σκότωσαν κάποιον για περισσότερα αγαθά, ή μηπως για τους ηγέτες εθνών που διατάζουν την ρίψη βομβών, που σκοτώνουν χιλιάδες αθώους, καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις και χώρες για να εξασφαλίσουν πόρους και αγορές, και μετά στήνουν αγάλματα σε πάρκα, για να τιμήσουν αυτούς που φέραν εις πέρας αυτή τη διαδικασία;

Θα έπρεπε να υπάρξουν πάρα πολλοί θάνατοι εάν μια υγιής κοινωνία ήθελε να απαλλαχθεί από τις "ασταθείς" ή "εκτρεπόμενές" συμπεριφορές. Όχι, εμείς δεν υποστηρίζουμε το θάνατο κανενός. Θεωρούμε ότι το παρόν σύστημα είναι σαν τον καρκίνο μέσα σε μια γάτα που την κατατρώει και τελικά θα πεθάνει κι ο ίδιος γιατί δεν θα έχει από που αλλού να τραφεί, είναι θέμα χρόνου. Η πορεία στην οποία κατευθύνεται τώρα η τεχνολογία φαίνεται ότι τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις θέσεις εργασίας που του επιτρέπουν να αγοράζει αγαθά και αναγκαστικά θα προκύψουν νέα κοινωνικά σχέδια. Θεωρούμε ότι έτσι όπως πηγαίνουν σήμερα τα πράγματα, οταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, μια στρατιωτική δικτατορία θα είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τα σημερινά συστήματα. Εμείς όμως θέλουμε να εισαγάγουμε την ιδέα μιας οικονομίας που θα βασίζεται στους πόρους, ώστε το κοινό να καταλάβει ότι υπάρχουν άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Οι Μονότονες και επικίνδυνες εργασίες αναπόφευκτα θα αντικατασταθούν με την πρόοδο της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν, να ταξιδεύουν, να εργάζονται για να βοηθήσουν άλλους, να σχεδιάζουν, να δημιουργούν κ.λπ. - ή να ασχολούνται με τις τέχνες ή τις επιστήμες - αν αυτοί το επιθυμούν. Θεωρώ ότι είναι πολύ λυπηρό όταν κάποιοι αναρωτιούνται, «Τι θα κάνουν οι άνθρωποι;". Ο εγκέφαλός τους έχει τόσο ισοπεδωθεί στο να πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλες επιλογές στη ζωή τους εκτός από μια δουλειά, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια δουλειά που δεν τους αρέσει. Τα παιδιά, όταν είναι μικρά, είναι περίεργα για τα πάντα και αν καλλιεργηθούν θα μπορούσαν να έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος ενδιαφερόντων και ικανοτήτων. Η σημερινή νοοτροπία κάνει θαυμάσια δουλειά περιορίζοντας τα ενδιαφέροντα τον ανθρώπων, τις ευκαιρίες και τις ικανότητές τους. Τους γαλουχεί στο να γίνονται τεμπέληδες. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται έτσι, ούτε γεννιούνται με τη μισαλλοδοξία, το μίσος, τις προκαταλήψεις ή ακόμα και συγκεκριμένες αξίες. Γνωρίζουμε πλέον ότι το περιβάλλον είναι εκείνο που διαμορφώνει τους ανθρώπους και αν η σημερινη μας νοοτροπία πάνω σε αυτο δεν αλλάξει τότε η αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά θα είναι μικρή.

Ανησυχώ για τους ανθρώπους που έχουν ως κύριο κίνητρο τους το χρήμα. Για παράδειγμα, αν αυτό είναι το κίνητρο ενός γιατρού, αντί για την επιθυμία του για την επίλυση προβλημάτων στον τομέα της ιατρικής και της υγείας ώστε να ενισχύσει τις ζωές των ανθρώπων, σε πολλούς άλλους, άλλα και σε μένα, οι υπηρεσίες του δεν φαίνονται ιδιαίτερα αξιόπιστες. Είναι ένας τεράστιος μύθος του νομισματικού συστήματος, ότι οι άνθρωποι υποκινούνται κυρίως από τα χρήματα για να επιτύχουν και να παράγουν. Θα μπορούσα να σας δώσω ατελείωτα παραδείγματα ανθρώπων που αγωνίστηκαν, μελέτησαν, δημιούργησαν και πέτυχαν ΧΩΡΙΣ τη γοητεία του χρήματος ως ανταμοιβή, καθώς υπάρχουν και πολύ πιο ουσιαστικές επιβραβεύσεις. Εξαρτάται από το σύστημα αξιών που δίδεται σε κάποιον καθώς και την κουλτούρα στην οποία μεγαλώνει και αυτά τα δύο ενισχύουν αυτό που νοείται ως ανταμοιβή.


9.Μήπως αυτό που χρειαζόμαστε τελικά είναι απλά ηθικούς ανθρώπους στην κυβέρνηση;

Το να ασκούμε απλά κριτική δεν είναι αρκετό, το να επισημαίνουμε τις ελλείψεις της κοινωνίας, ή το να υποστηρίζουμε ότι τα άτομα υψηλού ηθικού χαρακτήρα πρέπει να εκλέγονται σε κυβερνητική θέσεις, θα έφερνε λιγοστά αποτελέσματα στην πρόοδο του πολιτισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η έξυπνη διαχείριση των παγκόσμιων πόρων, καθώς και μια ολοκληρωμένη και λειτουργική διάταξη των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών υποθέσεων, ώστε να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους υφιστάμενους πόρους και τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη μας. Ακόμη και με την εκλογή ανδρών και γυναικώνπου θα έχουν άψογο χαρακτήρα, σε πολιτικά αξιώματα, χωρίς τους διαθέσιμους πόρους και την προηγμένη τεχνολογία, ο πόλεμος, η φτώχεια και η διαφθορά θα επικρατήσουν, άσχετα από το πόσοι νέοι νόμοι θα γραφτούν ή πόσες συνθήκες θα έχουν υπογραφεί. Δεν είναι η δημοκρατία που αύξησε το επίπεδο της ζωής μας, είναι οι πόροι μας, το νερό, η καλλιεργήσιμη γη και η νέα τεχνολογία. Η Ρητορική και οι διακηρύξεις στο χαρτί είναι άσχετες με τη διαχείριση των ανθρώπινων και κοινωνικών υποθέσεων.


10.Το Venus Project θα είναι για τους αποκλίνοντες;

Ο James Harvey Robinson πίστευε ότι για να μελετηθει σωστα ο ανθρωπος πρέπει να μελετήθει ο ιδιος ο άνθρωπος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της δήλωσης. Ένα φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνο του. Χρειάζεται το περιβάλλον του εδάφους, τα θρεπτικά συστατικά, το φως του ήλιου κλπ. Οποιοδήποτε φυτό τοποθετηθεί στις πολικές περιοχές δεν θα μεγαλώσει, άσχετα από το πόσο καλά γενετικά χαρακτηριστικά έχει. Τα ανθρώπινα όντα υπόκεινται στους ίδιους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύνολο της εξελικτικής διαδικασίας. Η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι αξίες δεν είναι αυτοδημιούργητες, Είναι υποπροϊόντα του πολιτισμού.

Ίσως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βλέπουν εμάς ως αποκλίνοντες και πλαστούς. Η βία και οι προλήψεις, μιας κοινωνίας που δαπανά τόσο μεγάλο μέρος από τα έσοδα για στρατιωτικές δαπάνες κατά των μεθόδων της επιστήμης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των εθνών. Οι Αποκλίνουσες και κοινωνικά παραβατικές συμπεριφορές είναι υποπροϊόντα της στέρησης ή του φόβου της στέρησης.

Το Venus Project προτείνει τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης έτσι ώστε να γίνεται σαφής στους άνθρωπους η διασύνδεση των έμβιων οργανισμών σε ένα συμβιωτικό σύνολο. Τα παιδιά θα μεγαλώνουν ΧΩΡΙΣ μισαλλοδοξία, ρατσισμό, ή απληστία και έτσι δεν θα δημιουργούνται πλέον κοινωνικά μοντέλα επιθετικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ακόμα και τα πιο εκλεπτυσμένα μέλη γερμανικών οικογενειών μάχονταν για να βρουν τρόφιμα μέσα σε κάδους απορριμμάτων κατά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρακτική της μαζικής θανάτωσης ανθρώπων στο Νότο, δίχως να έχει προηγηθεί δίκη ήταν επίσης ένα υποπροϊόν "κατήχησης".

Το ερώτημα που παραμένει είναι, πόσο μεγλάλο μέρος του συστήματος αξιών μας, έχει προγραμματιστεί από τις αξίες της κοινωνίας μας, που έχουν σχεδιαστεί για να διαιωνίζουν τους υφιστάμενους και καθιερωμένους θεσμούς. Δεν είναι η ανθρώπινη φύση, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά που πρέπει να μας ανησυχεί και αυτή μπορεί εύκολα, με την κατάλληλη εκπαίδευση και το ανάλογο περιβάλλον, να αλλάξει. Η εκπαίδευση θα πρέπει να συμπίπτει με τη φέρουσα ικανότητα της γης σε πόρους.

Εάν εκλέξετε έντιμους, ηθικούς ανθρώπους για να σας κυβερνάνε, αλλά δεν υπάρχει υποστήριξη από το περιβάλλον για την εφαρμογή των αξιόλογων νόμων που ψηφίσαν, αυτοί οι νόμοι δεν θα μπορούν να τηρηθούν. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει αρκετή καλλιεργήσιμη γη για να καλλιεργηθεί τροφή, τότε η συμπεριφορά θα επανέλθει στην κλεψιά και τη διαφθορά, προκειμένου να αποκτηθεί με οποιοιδήποτε τρόπο η όποια τροφή υπάρχει.

Όσον αφορά την τελειότητα, αυτό είναι σαν να προσπαθούμε να φτάσουμε μια ουτοπία και ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει ουτοπία, είμαστε πάντα σε μετάβαση με την εκμάθηση νέων πραγμάτων. Η επιβίωση του κάθε κοινωνικού συστήματος τελικά εξαρτάται από την ικανότητά να καταστεί δυνατή η κατάλληλη αλλαγή που θα βελτιώσει την κοινωνία στο σύνολό της. Τα μοντέλα που επιλέγουμε καθορίζουν αν υπάρχει ή αν τελικά δεν υπάρχει ευφυής ζωή στη γη.


11.Πως θα είναι η εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από την απλή παρουσίαση δεδομένων με σκοπό την απομνημόνευση τους από τους φοιτητές. Τα πρώτα στοιχεία μιας καινοτόμου εκπαίδευσης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην επικοινωνία και την ικανότητα για επίλυση και αποφυγή συγκρούσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της έκθεσης των φοιτητών στη γενική σημασιολογία.

Παρόλο που τα βιβλία και οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά στην εκπαίδευση, η έκθεση των φοιτητών στη βασική επιστήμη αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Αυτό θα περιλαμβάνει γνωριμία με την επιστημονική μέθοδο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας διαβίωση. Αλλά περισσότερο από όλα, η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να εφαρμοστούν έχοντας ως πρωτεύων παράγοντα το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δίχως αυτά η τεχνολογική ανάπτυξη από μόνη της είναι άσκοπη.

Ένα άλλο μέρος της εκπαίδευσης που θα πρέπει να τονιστεί, είναι η συμβολή πολλών διαφορετικών εθνών στις τέχνες και τις επιστήμες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα. Η τάση του να χρησιμοποιείται η εκπαίδευση ως μέσο για την οριοθέτηση και την προστασία ενός έθνους απο τα άλλα έθνη αποτελεί περισσότερο μια προπαγανδιστική προσέγγιση παρά παρουσίαση της πραγματικής πληροφορίας. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν να κατανοήσουν οι πολίτες άλλους πολιτισμούς, χωρίς επισκόπηση πολλών διαφορετικών πολιτιστικών πρακτικών. Κανένας προηγμένος πολιτισμός σήμερα δεν έχει καταφέρει να άρει τα δικά του δεσμά απο αυτή την πρακτική. Η πραγματικότητα όμως μας αποδεικνύει ότι όλα τα έθνη εξελίχθηκαν ως αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο που έχουν συμβάλει στις τέχνες και στις επιστήμες.

Υψηλή έμφαση θα δινόταν στην εκπαίδευση. Όσο καλύτερα ενημερωμένα θα είναι τα παιδιά , τόσο πλουσιότερη θα είναι η ζωή όλων. Κάθε παιδί που παίρνει ναρκωτικά σήμερα είναι μια σπαταλημένη ζωή και τελικά όλοι μαζί πληρώνουμε τον χαμό της. Αν και τα βιβλία, τα βίντεο, οι υπολογιστές και η εικονική πραγματικότητα θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται, οι περισσότερες από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες θα βασίζονταν στη συμμετοχή και οι σπουδαστές θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με το φυσικό περιβάλλον. Θα ενημεμερωνότν για τις συμβιωτικές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ του φυτικού και του ζωικού τύπου ζωής. Θα μάθαιναν να λειτουργούν πάνω σε μια πρακτική προσέγγιση, όπου η εκπαίδευση και οι επικοινωνιακές επιστήμες θα ήταν το σημείο εστίασης, επιτρέποντας στους σπουδαστές να πιάσουν πραγματικά το νόημα των φυσικών φαινομένων με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο. Προ πάντων, θα μάθαιναν πώς να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους άλλους, να μοιράζονται την εμπειρία, να εξετάζουν τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στα προβλήματα και να δέχτονται τις εθνικές και πολιτιστικές διαφορές, ώστε να αντικατασταθεί η αδιαλλαξία με την κατανόηση.

Μια περιεκτική επισκόπηση της ιστορίας όλων των πολιτισμών θα ήταν ουσιαστική στην κατανόηση άλλων πολιτισμών, των αρχών και των δυνάμεων που τους διαμορφώνουν. Η γενικής φύσεως εκπαίδευση, όπως προτείνεται από το Venus Project, θα επιτρέψει στους σπουδαστές να κερδίσουν μια καλύτερη κατανόηση των πολιτισμών που διαφέρουν από τους δικούς τους. Αυτο οδηγεί σε μια καλύτερη κατανόηση του πλεονεκτήματος όλων των εθνών όταν ενώνονται μαζί για τη συντήρηση της ζωής στο πλανήτη Γη. Με έμφαση σε μια παγκόσμια άποψη, θα ήταν δυσκολότερο να πειστεί καθένας να συμμετέχει στην επιθετική, δυσάρεστη ή εμπόλεμη συμπεριφορά προς άλλα άτομα και άλλα έθνη. Με αυτήν την ευρύτερη εκπαίδευση, τα παιδιά θα έφταναν στην κατανόηση ότι η γη είναι ένα φανταστικό και γενναιόδωρό μέρος όπου όλα τα έθνη μπορούν να την μοιραστούν και να ευημερήσουν.


12.Η Αλλαγή δεν θα μπορούσε να έρθει μέσα από μια εύλογη και λογική εξέλιξη;

Οι λύσεις στα προβλήματά μας δεν θα επιτευχθούν με την εφαρμογή της λογικής. Δεν ζούμε σε ένα εύλογο και λογικό κόσμο. Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία σε καμία κοινωνία που σκόπιμα ή συνειδητά τροποποίησε τον πολιτισμό της για να ταιριάζει στις αλλαγές της εκάστοτε εποχής. Οι πραγματικοί παράγοντες που ευθύνονται για τις κοινωνικές αλλαγές ήρθαν σαν αποτέλεσμα των βιο – κοινωνικών πιέσεων που συνδέονται με όλα τα κοινωνικά συστήματα. Αυτό γίνεται με φυσικά ή οικονομικά περιστατικά που απειλούν άμεσα μεγάλους αριθμούς ατόμων.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τις κοινωνικές αλλαγές και περιλαμβάνουν τους περιορισμένους πόρους, τον πόλεμο, τον υπερπληθυσμό, τις επιδημίες, τις φυσικές καταστροφές, την οικονομική ύφεση, την μείωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα, την αντικατάσταση του ανθρώπου στις δουλειές από τις μηχανές καθώς και την αποτυχία των ηγετών τους, στο να δώσουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Αλλαγή μπορεί να προέρχεται από καταστροφές ή από σημαντικές τεχνολογικές προόδους. Η εισαγωγή της γεωργίας οδήγησε σε μια σημαντική αλλαγή στην κοινωνία, όπως και η Βιομηχανική Επανάσταση και η καθιέρωση του χρήματος ως μέσο ανταλλαγής στην διαδικασία της απόκτησης αγαθών. Από ιστορική άποψη όλα αυτά φαίνονται θετικά. Κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής τους, ωστόσο, οι άνθρωποι έχασαν θέσεις εργασίας, νέες δεξιότητες απαιτήθηκαν και ολόκληροι τρόποι ζωής εξαφανίστηκαν.

Η κατεύθυνση που παίρνει η αλλαγή δεν είναι πάντα προς το καλύτερο ή για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης. Η αλλαγή είναι ρίσκο. Η στέρηση ή έλλειψη, είτε είναι τεχνητή είτε πραγματική, κινεί την οικονομία. Ηγέτες που αναζητούν κι έχουν δύναμη, με μια εντολή τους έχουν αρκετά ισχυρά όπλα για να εξολοθρεύσουν ολόκληρους πληθυσμούς και να καταστήσουν τον πλανήτη μας ακατοίκητο. Η ικανότητα της ανθρωπότητας για δημιουργικότητα και καινοτομία, υπερβαίνει κατά πολύ την κλίση της για την καταστροφή, αλλά κάθε φορά που ασκείται καταστροφική ισχύς, πηγαίνει η ανθρωπότητα χιλιάδες βήματα πίσω για ελάχιστα βήματα μπροστά.

Η ιστορία δείχνει ότι δεν ήταν όλες οι αλλαγές ευεργετικές για την ανθρωπότητα, την ακεραιότητα του πλανήτη ή τα συστήματα υποστήριξης της ζωής. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν την επιστροφή σε παλαιότερες και απλούστερες εποχές.

Δεν υποστηρίζω ότι αυτά τα μεγάλα θεσμικά όργανα πρέπει να ανατραπούν: απλά λέω ότι πια δεν λειτουργούν κι ότι έχουν καταστεί ανεφάρμοστα . Δυστυχώς, θα πρέπει να επέλθει μια κοινωνική και οικονομική κατάρρευση ώστε να επέλθει ο θάνατος του παλαιού συστήματος και των θεσμών του. Στο σημείο αυτό η μόνη σημαντική κοινωνική αλλαγή πιθανόν να προκύψει όταν ένας επαρκής αριθμός ατόμων, λόγω οικονομικής αδυναμίας, χάσει την εμπιστοσύνη του στους εκλεγμένους αξιωματούχους. Το κοινό θα ζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ενώ θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός λαμπρού νέου κεφάλαιου του ανθρώπινου δράματος, είναι πολύ πιο πιθανό η εξέλιξη να είναι μια μορφή της δικτατορίας, ίσως ακόμη και ένα αμερικανικό εμπορικό σήμα του φασισμού, που φαινομενικά θα παρουσιάζεται στο λαό ως ένας τρόπος προστασίας τους από τα προϊόντα του δικού τους ανεπαρκή πολιτισμού.

Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να επισημάνω τους περιοριστικούς παράγοντες που μπορεί να απειλούν την επιβίωση όλων των εθνών. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτή την τεχνολογική εποχή, όλοι οι πολιτισμοί, κάποιοι περισσότερο από άλλους, είναι να προσφέρουμε μια ομαλή μετάβαση προς την καθιέρωση ενός νέου τρόπου σκέψης για εμάς τους ίδιους, το περιβάλλον και τη διαχείριση των ανθρώπινων υποθέσεων.

Είναι πλέον υποχρεωτικό να συμμετάσχουν όλα τα έθνη σε μια κοινή επιχείρηση σχεδιασμού νέων εναλλακτικών προτάσεωνσε παγκόσμιο επίπεδο, με προσανατολισμό προς την κατεύθυνση του κοινωνικού καθεστώτος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή αν θέλουμε να αποφύγουμε την αναπόφευκτη παρακμή του πολιτισμένου κόσμου. Για να επιτευχθεί αμοιβαία ευημερία, η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί και η καθολική κοινή πρόσβαση στους πόρους είναι απαραίτητη.


13.Υπάρχει κάποιο σχέδιο για το συνολικό σχεδιασμό του Venus Project;

Μαζί με έναν νέο προσανατολισμό προς την κατεύθυνση του ανθρώπου και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει να υπάρχει η μεθοδολογία για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το σημερινό νομισματικό οικονομικό σύστημα, θα πρέπει τελικά να αντικατασταθεί από το οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους. Για την αποτελεσματική και οικονομική αξιοποίηση των πόρων, οι αναγκαίες ρομποτικές και μηχανογραφικές τεχνολογίες θα πρέπει να εφαρμοστούν για να εξασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για όλους. Με την έξυπνη και ανθρώπινη εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα είμαστε σε θέση να κατευθύνουμε και να διαμορφώνουμε το μέλλον μας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, του εαυτού μας, καθώς και για τις επόμενες γενιές.

Δεν αρκεί απλά να υποστηρίζουμε την ιδέα της συνεργασίας όλων των εθνών. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια κοινωνία που να βασίζεται σε ένα πρακτικό σχέδιο αποδεκτό από όλους του παγκόσμιους πληθυσμούς. Χρειαζόμαστε επίσης ένα διεθνές συμβούλιο σχεδιασμού ικανό να μετατρέπει τα αρχικά σχέδια σε πρακτικά αποτελέσματα που θα είναι τα πλεονεκτήματα της παγκόσμιας ενοποίησης.

Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στην φέρουσα ικανότητα πόρων του πλανήτη μας και τις ανάγκες των κατοίκων της Γης. Για να διατηρηθεί ο πολιτισμός μας, θα πρέπει να συντονιστούν η προηγμένη τεχνολογία και οι διαθέσιμοι πόροι βασιζόμενοι σε μια ανθρωπιστική προσέγγιση των συστημάτων.


14.Ποια είναι η προσέγγιση για τους επαγγελματίες στην λειτουργία αυτής της νέας κοινωνίας;

Πολλά από τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα θα καταργηθούν σταδιακά. Με το ρυθμό των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων θα καταστεί άνευ αντικειμένου και θα εξαφανίζεται. Σε μια κοινωνία που εφαρμόζει μια προσέγγιση συστημάτων, τα επαγγέλματα αυτά θα αντικατασταθούν από διεπιστημονικές ομάδες - από αναλυτές συστημάτων, προγραμματιστών, ερευνητές λειτουργιών, και αυτούς που συνδέουν τον κόσμο μαζί με τεράστια δίκτυα επικοινωνιών.

Έχουμε τις ικανότητες και τις γνώσεις για την αξιοποίηση διεπιστημονικών ομάδων σε όλα τα προβλήματα. Ωστόσο, σήμερα μόνο σε περιόδους πολέμου ή εθνικής έκτακτης ανάγκης καλούμε και συγκεντρώνουμε διεπιστημονικές ομάδες στο να βοηθήσουν στην εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων σε κοινωνικά προβλήματα. Αν κινητοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για τα κοινωνικά μας προβλήματα σε καθημερινή βάση, όπως κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, ευεργετικά αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να επιτευχθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί με τη χρήση πολλών από μας πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων κατάρτισης και επιτελείων για να καθορίσουν τις βέλτιστες δυνατές εναλλακτικές μεθόδους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η προσέγγιση αυτή θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο στάδιο, για να ορισθούν οι πιθανές παράμετροι για το μέλλον όλου του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η διαδικασία της κοινωνικής αλλαγής πρέπει να επιτρέπει ανά πάσα στιγμή στις αλλαγές των συνθηκών να ενημερώνουν τις παραμέτρους σχεδιασμού, καθώς και για την έγχυση των νέων τεχνολογιών στις αναδυόμενες κουλτούρες. Ομάδες σχεδιασμού, που με την χρησιμοποίηση υπολογιστών ενσωματωμένων στην κοινωνία, θα μπορούν αυτόματα να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στις συνθήκες.


15.Πώς βλέπετε να συμβαίνει η κατάρρευση του σημερινού συστήματος;

Κυβέρνηση και η βιομηχανία θα συνεχίσει να αναθέτει όλο και περισσότερες ευθύνες για τη λήψη αποφάσεων στα ευφυή μηχανήματα. Τα σημερινά μηχανήματα επεξεργάζονται και διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο πληροφοριών, πολύ περισσότερο από ότι μπορούν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν οι άνθρωποι εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις σε πολιτικό ή βιομηχανικό επίπεδο. Επίσης, μπορούν να συγκεντρώνουν, να ενημερώνουν και να αναδιανέμουν συνεχώς τις πληροφορίες.

Η άλλη πλευρά αυτής της τάσης είναι ότι θα αντικατασταθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι ώστε δεν θα υπάρχει πλέον η αγοραστική δύναμη που απαιτείται για να διατηρηθεί ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται στα βάρη που προκαλεί στο σύνολο του πληθυσμού και στις κυβερνήσεις με τα ανυπέρβλητα χρέη.

Καθώς το παλιό νομισματικό σύστημα θα αρχίζει όλο και πιο πολύ να εξαρτιέται από τη αυτοματοποίηση των λειτουργιών, όλο και περισσότερα άτομα θα εκτοπίζονται, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να πάψουν να σέβονται τις αρχές της βιομηχανίας. Το χρόνια χρησιμοποιημένο μοντέλο διαβίωσης όλων των βιομηχανικών χωρών, η εξισορρόπηση δηλαδή του επαγγελματικού και του οικογενειακού συμφέροντος, θα καταστεί αδύνατο να διατηρηθεί για την πλειονότητα των ατόμων που εκτοπίστηκαν λόγω της αυτοματοποίησης.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτύσσεται, οι μηχανές θα αναλάβουν τα καθήκοντα στην περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε βιομηχανικές, στρατιωτικές και κυβερνητικές υποθέσεις. Αυτό δεν θα συνεπάγεται την κατάληψη του κόσμου από τα μηχανήματα. Αντίθετα, θα ήταν η σταδιακή μεταβίβαση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στην νοημοσύνη των μηχανών ως η επόμενη φάση της κοινωνικής εξέλιξης.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων μπορούν να επιφέρουν αλλαγές έχοντας βαθιά ανησυχία για την ευημερία των πολιτών τους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια και καμία αλλαγή στην κοινωνία δεν έχει επέλθει ως αποτέλεσμα των μεταβολών στα σχολεία ή στο σπίτι. Όλα τα συστήματα που καθορίζονται από τις κυβερνήσεις τείνουν να διατηρούν και να υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα και την βάση της ισχύς τους.

Οι πραγματικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές έχουν να κάνουν περισσότερο με απρόβλεπτα εξωτερικά γεγονότα και βιο - κοινωνικές πιέσεις που μεταβάλλουν το περιβάλλον μας και το κοινωνικό καθεστώς: για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση των μηχανών και των μεθόδων που αντικαθιστούν τους ανθρώπους και τους αφαιρούν τα μέσα στο να βγάζουν τα προς το ζην, δυσμενείς φυσικές συνθήκες όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι θύελλες, και οι σεισμοί, οι καταστροφές που προκαλεί η ανθρωπογενής οικονομική ταλάντωση, ή η εξωτερική απειλή από κάποιο εχθρικό κράτος.


16.Δεν θα υπάρξει αντίσταση από τους πλούσιους και τους ισχυρούς;

Ότι και να πείτε ή να σκεφτήτε για τους πλούσιους και ισχυρούς σε σχέση με την ανθεκτικότητα τους απέναντι σε μια τέτοια κοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι αλήθεια, ωστόσο, εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την αυτοματοποίηση στις βιομηχανίες τους, καθώς αναγκαστικά θα το κάνουν αφού έχουν να ανταγωνισθούν ο ένας την βιομηχανία του άλλου, εκατομμύρια άνθρωποι θα αντικατασταθούν από μηχανήματα. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη γραμμή συναρμολόγησης των εργαζομένων, αλλά και τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τα παρόμοια. Καθώς θα χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, η ίδια η βιομηχανία που εξαρτάται από αυτούς δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Αυτό θα φέρει ένα τέλος στο παλιό και τετριμμένο νομισματικό σύστημα. Το θέμα δεν είναι αν αυτοί θα εγκαταλείψουν τις βιομηχανίες τους, Είναι ότι η απληστία τους τελικά θα τους καταστήσει παρωχημένους.

Μόνο όταν η επιστήμη και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται με επίκεντρο τον άνθρωπο σε έναν κόσμο στον οποίο το σύνολο των πόρων της γης θα είναι κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων που την κατοικούν, θα μπορέσουμε πραγματικά να πούμε ότι υπάρχει ευφυής ζωή στη γη.


17. Το Venus Project είναι μια Ουτοπική Κοινωνία;

Το Venus Project δεν είναι ουτοπική ιδέα. Δεν πιστεύουμε στην εσφαλμένη ιδέα μιας ουτοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Οι κοινωνίες είναι πάντα σε μια μεταβατική φάση. Εμείς προτείνουμε μια εναλλακτική κατεύθυνση, η οποία εξετάζει τα αίτια των πολλών μας προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σύνορα (όρια) για το τελικό ανθρώπινο και τεχνολογικό επίτευγμα – αυτό θα υπόκειται πάντα σε αλλαγές. Ακόμα και αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια κοινωνία τροποποιώντας τα πάντα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων και να προστατεύσουμε το περιβάλλον σε σχέση με αυτά που γνωρίζομε σήμερα, θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στην αρχή της επόμενης φάσης της αλλαγής.


18.Τι θεωρείτε ότι είναι ένα "υψηλό επίπεδο διαβίωσης", το οποίο όλοι στον κόσμο έχουν δικαίωμα; Και ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για αυτό;

Σε μια οικονομία που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους πολλές από τις ελλείψεις που έχουμε σήμερα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν εύκολα χάρη στην τεχνολογική εφευρετικότητα και τη μείωση των αποβλήτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια μορφή εξατμιζόμενης συμπύκνωσης σε όλους τους τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις νερού. θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κανάλια από τη θάλασσα στη γη και να τα καλύπτουμε για αρκετά μίλια με διαφανή περιβλήματα. Αυτά τα καλύμματα θα χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της εξατμιζόμενης αφαλάτωσης. Όλοι οι αυτοκινητόδρομοι, οι χώροι στάθμευσης, και οι στέγες στις νέες πόλεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού και να καλυπτουν όλες τις ανάγκες της κοινότητας, χωρίς την καύση ορυκτών καυσίμων. Με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας και μόνο (τη φυσική θερμότητα της γης), θα μπορούσαμε να δώσουμε μια τεράστια ώθηση στην κοινωνία μας για τα επόμενα χίλια χρόνια, αλλά αυτή η τεχνολογία είναι σήμερα σχετικά ανεκμετάλλευτη. Υπάρχει επίσης το κύμα, η αιολική ενέργεια, οι συμπυκνωτές θερμότητας καθώς και πολλές άλλες ανεκμετάλλευτες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς ποτέ δεν ανατέθηκε στην επιστήμη η παραγωγή της αφθονίας, προς όφελος όλων των ανθρώπων της γης.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο, θα σημαίνει ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής – ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, τροφή, ένδυση, στέγαση, ψυχαγωγία, ελεύθερος χρόνος και περισσότερα. Οι ώρες εργασίας θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά έως ότου εξαλειφθούν πλήρως. Με την εξάλειψη της τεχνητής παλαίωσης και απαξίωσης, καθώς και την αναπαραγωγή των ίδιων προϊόντων από πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές, ξεπερνώντας την ανάγκη για την διαφήμιση, τις πωλήσεις, τους δικηγόρους, το προσωπικό των επιχειρήσεων, τους τραπεζίτες και όλων των άλλων μη παραγωγικών επαγγελμάτων θα μπορούσαμε εύκολα να προσφέρουμε πολλά περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες για όλους τους ανθρώπους. Σήμερα η μεσαία τάξη ζει καλύτερα από όλους τους βασιλιάδες του παρελθόντος. Σε μια οικονομία που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους, όταν η κύρια ώθηση και ο συνολικός στόχος της επιστήμης και της καινοτόμου τεχνολογίας θα κατευθύνονται στο να προσφέρουν ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για όλους, ο τρόπος ζωής μας θα ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί σήμερα.


19. Ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις στην οικονομία φυσικών πόρων;

Κανένας. Οι αποφάσεις θα προσκομίζονται από την εισαγωγή των νεώτερων τεχνολογιών και τις δυνατότητες που εχει η Γη σε πρώτες ύλες. Οι υπολογιστές θα μπορούσαν να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες με τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες σε βιομηχανικές και φυσικές τοποθεσίες.


20. Τα επαγγέλματα όπως οι ιατροί που θα κάνουν περισσότερη δουλειά, θα απαιτούν περισσότερους πόρους από, για παράδειγμα απο τους καλλιτέχνες?

Όταν οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι σε όλους χωρίς μια τιμή και περιορισμένη ποσότητα, οι ανθρώπινες αξίες θα δεχτούν σημαντικές αλλαγές. Οι περισσότεροι από μας έχουμε μάθει να ζούμε στον πολιτισμό που βυθίζεται στην έλλειψη, έλλειψη που παράγεται τεχνητά με προγραμματισμένη βραχυβιότητα. Είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος με εκείνους οπου το κίνητρό που τους παρακινεί είναι το χρήμα.

Δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για οποιαδήποτε αγχωτική εργασία, θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη πληθώρα σε εργατικό προσωπικό που θα αποβάλει ουσιαστικά οποιεσδήποτε υψηλές εργασιακές πίεσεις έως ότου μπορούν να καταργηθούν σταδιακά από την καινοτόμο τεχνολογία.


21. Τι θα γίνει με την θρησκεία?

Οι έννοιες που παρουσιάζονται από το Venus Project δεν είναι σε καμία περίπτωση ασυμβίβαστες με τις περισσότερες από τις θρησκευτικές διδασκαλίες του κόσμου. Ίσως η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι θα επιθυμούσαμε πραγματικά να μετατρέψουμε αυτά τα υψηλά ιδανικά σε μια υλοποιήσιμη πραγματικότητα για τα έθνη του πλανήτη μας.

Σε έναν πόρο υπάρχει υλικό κέρδος για το καθένα, εάν η χώρα τους συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αποκαλούμενο κοινή κληρονομιά που θα προωθήσει όλα τα έθνη. Εκείνοι που αρνούνται να συμμετέχουν θα χάσουν τα πλεονεκτήματα που αποκομίζονται.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να ασκήσει οπουδήποτε σύστημα πεποίθησης, αλλά δεν μπορούν να το επιβάλλουν σε άλλους. Ο καθένας μπορεί να πάει οπουδήποτε αυτός θέλει χωρίς περιορισμούς οποιουδήποτε είδους. Εάν αποτυγχάνουν να συμπεριφερθούν επικοδομητικά βοηθιούνται, αντί να κλείνονται στη φυλακή ή να τιμωρούνται. Θα υπάρξει μια σταθερή προσπάθεια βοήθειας, να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα, ακόμη και σε εκείνα τα έθνη που θεωρούν ότι θέλουν να κινηθούν ανεξάρτητα.

Αυτό δεν θα παρεμποδίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τα κοινωνικά τους έθιμα και τις παραδόσεις. Αυτοί δεν μπορούν να αποκλειστούν, μπορούν μόνο να εκπαιδευτούν έξω από τις πεποιθήσεις που είναι άσχετες. Προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την προσέγγιση παρά στρατιωτική. Αν και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αισθανόμαστε ότι θα δουν τελικά τα πλεονεκτήματα αυτής της άποψης, να ενωθούν μαζί μας και θα μοιράζονται τους φυσικούς πόρους, ακριβώς όπως ενώθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να σταματήσουν την πάλη για τα σύνορα. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ελλείψεις των φυσικών πόρων και αισθανόμαστε ότι θα δουν τα πλεονεκτήματα. Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε.


22. Σε ένα σύστημα που όλα είναι διαθέσιμα χωρίς τιμή, δεν θα καταργηθούν τα κίνητρα?

Το ελεύθερο-επιχειρηματικό σύστημα επιτυγχάνει να δημιουργεί το κίνητρο, εντούτοις παράγει επίσης το κίνητρο για τη δωροδοκία, την κλοπή, και την πλεονεξία. Ο στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε ένα νέο σύστημα κινήτρου, ένα που κατευθύνεται όχι άλλο προς τους ρηχούς και εγωκεντρικούς στόχους του πλούτου, της ιδιοκτησίας, και της δύναμης.

Σήμερα, τα οικονομικά εμπόδια τοποθετούν τους τεράστιους περιορισμούς στην καινοτομία, τη μεμονωμένη δημιουργικότητα, και το προσωπικό κίνητρο.

Στο Venus project, τα χρήματα δεν θα απαιτούνταν για να βοηθήσουν κάποιον να επιτύχει ή να δημιουργήσει, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις θα παρέχονται για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του καθενός.

Υποστηρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε όλες τα αγαθά και τις υπηρεσίες, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση, καταφύγιο, τρόφιμα και ούτω καθ' εξής. Δεν είναι αρκετό να παρέχουμε τα αναγκαία μόνο για την επιβίωση. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας θα παραγάγουν ένα νέο σύστημα κινήτρου. Οι άνθρωποι χρειάζονται τις προκλήσεις, προκειμένου να εξελιχθούν διανοητικώς και να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο της περιέργειας και μιας ανάγκης να υπερνικηθούν οι ελλείψεις. Ο τύπος εκπαίδευσης που υποστηρίζουμε είναι, η ευφυής χρήση των υπαρχόντων φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το επαίσχυντο για το ελεύθερο επιχειρηματικό σύστημα είναι, οι σπαταλημένες ζωές πολλών ανθρώπων - νέα κορίτσια που στέκονται πίσω από τους πάγκους στα καταστήματα που περιμένουν μια πώληση, τους άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούν ένα μικρό μέρος των διανοητικών ικανοτήτων τους. Στα σχολεία του αύριο οι άνθρωποι θα μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους έξυπνα, να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις ιδέες να βοηθήσουν να κάνουν τον κόσμο πολύ καλύτερο, και να μην σπαταλήσουν τους πόρους στους πολέμους και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Εάν αποτύχετε να πιάσετε τη σημασία εξετάστε αυτό: όταν οι Πολιτείες ενώθηκαν οι πολιτοφυλακές εξαφανίστηκαν στα σύνορα και Αμερικανοί ήταν χωρίς εδαφικές διαφωνίες. Αυτή η ίδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί συνολικά όπου όλα η επιστήμη και η τεχνολογία θα χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων όλης γης.

Αυτές οι έννοιες είναι βασισμένες στα έτη συσσωρευμένων στοιχείων. Εάν αποτύχουμε να κάνουμε τη σκέψη μας και να προσαρμοστούμε στα καθιερωμένα κοινωνικά ινστιτούτα, οι άλλοι θα κάνουν αυτή τη σκέψη μας. Πιστεύω επίσης στο σύστημα κινήτρου αλλά όχι τα ρηχά, εγωκεντρικά κίνητρα που διαιωνίζονται από τα νομισματικά βασισμένα συστήματά μας. Η ερώτηση «γιατί είμαστε εδώ;» είναι μια φιλοσοφική ερώτηση που δεν έχει καμία αναφορά. Οι προσπάθειες έχουν γίνει από τους θεολόγους να απαντήσουν σε αυτό.

Η απάντησή μας είναι ότι είμαστε εδώ ως υποπροϊόν της εξέλιξης. Η επιστημονική απάντηση δεν είναι ένα θέμα «γιατί είμαστε εδώ,» είναι «ποιες είναι οι διαδικασίες που παράγουν τις διαφορετικές μορφές ζωής.» Επίσης οδεύουμε σ’ αυτό στο βιβλίο το The Best That Money Can't Buy, από Jacque Fresco, στη σελίδα 19 στο κεφάλαιο «Από τη Δεισιδαιμονία στην Επιστήμη.»

Έχετε μεγαλώσει να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι εμπνέονται από τις ανταμοιβές ή τα χρήματα. Στην ουσία όλοι οι άνθρωποι που έχουμε θαυμάσει στο παρελθόν, Michael Angelo, DA Vinci, Bell, τους αδελφούς Wright, Δαρβίνο, και πολλοί άλλοι που εργάζονταν επειδή ενδιαφέρθηκαν για την επίλυση προβλήματος, μη οικονομικό κέρδος. Αυτό ήταν σε μερικές περιπτώσεις ένα υποπροϊόν. Συνήθως οι οικονομικά προσανατολισμένοι άνθρωποι γίνονται επιχειρηματίες ή χρηματιστές, είναι σπάνια δημιουργικοί.

Έχω αισθανθεί απειλή από τους ανθρώπους των οποίων το μόνο κίνητρο είναι οικονομικό κέρδος. Στα νησιά στο Νότιο Ειρηνικό, οι άνθρωποι είχαν περισσότερο από αρκετούς πόρους. Αν και η μπανάνα, οι καρύδες, τα ψάρια και οι αρτόκαρποι ήταν άφθονοι, οι ντόπιοι απασχολήθηκαν με δημιουργία εξοπλισμού ναυσιπλοΐας, κανό, καλύβες, και ύφαναν το ύφασμα. Αν και κανένα χρήμα δεν χρησιμοποιήθηκε, το κίνητρό τους βελτίωσε το βιοτικό επίπεδό τους.
Τις πρώτες ημέρες στην Αμερική ένα ανδρόγυνο μπορούσε να χτίσει ένα ξύλινο σπίτι σε μερικούς μήνες. Σήμερα χρειάζονται 30 έτη περίπου για να πληρώσει κανείς ένα σπίτι με τα πρόσθετα κεφάλαια στους τραπεζίτες και άλλοι που δεν έχουν καμία σχέση πραγματικά με την οικοδόμηση του σπιτιού. Εάν εξετάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε όλες τις ανάγκες της ζωής θα διαπιστώσετε ότι πολλοί πλούσιοι άνθρωποι δεν τρώνε 25 γεύματα ημερησίως ακόμα κι αν έχουν πρόσβαση σ’ αυτά και δεν γεμίζουν το σπίτι τους με εκατοντάδες μουσικά όργανα και εκατοντάδες αυτοκίνητα. Δεν είναι η αφθονία των πόρων που είναι ενοχλητική στους ανθρώπους, είναι η έλλειψη πόρων που είναι αρμόδια για τα περισσότερα εγκλήματα, κατάχρηση, εξαπάτηση κ.λπ.

Σκεφτείτε αυτό, όταν λίγα έθνη ελέγχουν τους περισσότερους παγκοσμίως πόρους εκμεταλλεύονται τα άλλα έθνη απο την θέση ισχύος τους. Όλο το τεχνικό προσωπικό και ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, το κίνητρο, που θα ωθήσει τους ανθρώπους, είναι το τέλος του πολέμου, των εδαφικών διαφωνιών, της οικονομικής δυσκολίας, του χρέους, και της βάσης για τα περισσότερα εγκλήματα δεδομένου ότι όλα θα αποβληθούν. Σε αυτήν την νέα κοινωνία όπως προτείνεται από το πρόγραμμα της Αφροδίτης, το περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι ανατρέφονται και εκπαιδεύονται θα βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης και την περιεκτική γνώση της αλληλεξάρτησης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, το οποίο στηρίζει όλη τη ζωή.


23.Δεν είναι ενάντια στην Ανθρώπινη Φύση αυτό;

Από τον H. G. Wells, “Οι αντιπροοδευτικοί των αρχών του 20ου αιώνα ήταν βέβαιοι ότι η «Ανθρώπινη Φύση» δεν άλλαξε ποτέ. Ότι δηλαδή, οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής ένιωθαν και σκέπτονταν σαν τραπεζικοί υπάλληλοι που κάνουν πικ-νικ σε μια σπηλιά, και οι ιδέες του Κονφούκιου και του Βούδα ήταν εύκολα ανταλλάξιμες με τις ιδέες του Rousseau, του Karl Marx ή του De Windt. Δεν ήταν απλά ανίδεοι, αλλά παραπληροφορημένοι για σχεδόν κάθε σημαντικό γεγονός στο παρελθόν και την τωρινή κατάσταση της φυλής.”

Από το New Utopians του Robert Boguslaw: “Όπως ο Norman R. F. Maier (και άλλοι) τόνισαν χρόνια πριν, ο όρος «Ανθρώπινη Φύση» χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά σαν πρόσχημα για να κρύψει την άγνοιά μας για τον άνθρωπο γενικά. Και μια από τις πιο στοιχειώδης παραλείψεις που γίνονται στις συζητήσεις για την ανθρώπινη συμπεριφορά προκύπτει από την άγνοια του γεγονότος οτι οι πράξεις των ανθρώπων υποκινούνται από εξωτερικές καθώς και εσωτερικές δυνάμεις.”

Όπως ο Arthur C. Clarke και πολλοί ακόμα συγγραφείς έχουν τονίσει, οποιοσδήποτε θέτει το ερώτημα της ανθρώπινης φύσης είναι αφελής.

Από το βιβλίο Looking Forward του Jacque Fresco:

“Όταν λίγα ήταν γνωστά για την πολιτιστική ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, φαινόταν πολύ σωστό να αντισταθεί κανείς στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις λέγοντας, «δεν θα πετύχει. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση». Είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να εκτιμήσουν το γεγονός ότι αυτό που ονομάζουν «ανθρώπινη φύση» απλά δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι είναι σαν καθρέπτες, αντανακλούν κατά ένα μεγάλο μέρος το περιβάλλον τους. Αν οι άνθρωποι έρχονταν στον κόσμο με μια προκαθορισμένη «φύση» αποτελούμενη από αυτόματες απαντήσεις, ο πολιτισμός θα ήταν αδύνατος. Όπως τα μυρμήγκια, θα ζούσαμε τις ζωές μας σε μοντέλα που ελάχιστα θα τροποποιούνταν με το πέρασμα του χρόνου. Το αξιοθαύμαστο με εμάς είναι ότι ερχόμαστε στον κόσμο με μέγιστη ελαστικότητα.”

Από το The Best That Money Can't Buy, σελίδα 89, του Jacque Fresco:

Θρησκοληψία , ρατσισμός, εθνικισμός, ζήλια, καχυποψία, απληστία και εγωκεντρική συμπεριφορά είναι όλα διδασκόμενα μοντέλα συμπεριφοράς, τα οποία ενδυναμώνονται ή ενισχύονται μέσω της ανατροφής μας. Αυτά τα μοντέλα συμπεριφοράς δεν είναι κληρονομημένα ανθρώπινα γνωρίσματα ή «ανθρώπινη φύση» όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διδαχθεί να πιστεύουν. Αν το περιβάλλον παραμείνει αναλλοίωτο, παρόμοια συμπεριφορά θα επανεμφανιστεί. Όταν ερχόμαστε στον κόσμο, φτάνουμε «καθαροί» όσο αναφορά τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε κρίση σχετικά με την ανεπιθύμητη ανθρώπινη συμπεριφορά είναι άσκοπη χώρις μια απόπειρα να αλλάξει το περιβάλλον που την δημιουργεί. Σε μια κοινωνία που καλύπτει τις περισσότερες ανθρώπινες ανάγκες, η εποικοδομητική συμπεριφορά θα ενισχύονταν, και άνθρωποι με δυσκολίες αλληλεπίδρασης με την κοινότητα θα δέχονταν βοήθεια, δεν θα φυλακίζονταν.

Η επιδίωξη μιας ιδιαίτερα ηθικής συμπεριφοράς έχει να κάνει με ανθρώπινες επιδιώξεις και ιδανικά. Λειτουργική ηθική είναι η ικανότητα να παρέχεις ένα επίπεδο επεξεργασίας ώστε να επιτευχθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους. Με αυτό, εννοούμε παροχή καθαρού αέρα και νερού, προϊόντων και υπηρεσιών, και ενός υγειούς και καινοτόμου περιβάλλοντος που θα μας γεμίζει συναισθηματικά και διανοητικά . Είναι δύσκολο να συλληφθεί οποιαδήποτε λύση που θα εξυπηρετούσε το συμφέρον της πλειοψηφίας σε ένα χρηματικό σύστημα. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς έναν περιεκτικό επανασχεδιασμό του χρηματικού συστήματος από μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους.


24.Έχουμε την ενέργεια να εξαλείψουμε την έλλειψη;

Ναι. Το δυναμικό των ανεκμετάλλευτων πηγών ενέργειας είναι σχεδόν απεριόριστο. Εάν είχαμε αξιοποιήσει την θερμότητα της ερήμου, τον άνεμο, το κύμα, την παλίρροια ακόμα και μέρος από τα θερμά υδάτινα ρεύματα του Βόρειου Ατλαντικού, του Ισλανδικού Ρεύματος, και του Ιαπωνικού Ρεύματος θα μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει κάθε έλλειψη ενέργειας σήμερα παγκοσμίως. Εάν είχαμε αξιοποιήσει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στην εξέλιξη των στρατιωτικών συστημάτων τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό την εξέλιξη των καθαρών πηγών ενέργειας, ο κόσμος θα ήταν μακράν καλύτερος, ασφαλέστερος και ένα καθαρότερο μέρος για όλη την ανθρωπότητα.

Το δυναμικό της γεωθερμικής ενέργειας είναι σχεδόν απεριόριστο και μπορεί εύκολα να προμηθεύσει με ενέργεια τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη. Ακόμα και αν αξιοποιήσουμε μόνο το 1% από την γεωθερμική ενέργεια του φλοιού της γης θα είχαμε στην διάθεσή μας περίπου 500 φορές την ενέργεια που περιέχεται σε όλα τα αποθέματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτή η πηγή ενέργειας εκλύει ελάχιστο ή καθόλου θείο σε σύγκριση με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που είναι βασισμένα στην καύση ορυκτών καυσίμων και δεν εκπέμπει καθόλου οξείδια του αζώτου.

Επιπλέον, οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις απαιτούν πολύ μικρή έκταση γης σε σύγκριση με άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Το άνοιγμα γεωθερμικών φρεατίων έχει μακράν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από άλλους ενεργειακούς πόρους και δεν υπάρχει ανάγκη για ορυχεία, τούνελ, ανοικτές τάφρους και αποθήκευση αποβλήτων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας είναι διαθέσιμο στις πλέον εξωτερικές στρώσεις του φλοιού της γης, που είναι περίπου 6 μίλια και αυτή η πηγή ενέργειας είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο από τις Άνδεις στην Νότια Αμερική μέχρι τον Κόλπο της Καλιφόρνιας, στις Κοιλάδες του Ρίφτ, στην μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού και κατά μήκος του Βερίγγειου Πορθμού.


25.Ποιό είναι το σχέδιο;

Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να χτιστούν νέες πόλεις σαν ανεξάρτητα συστήματα από την αρχή από το να αποκατασταθούν και να ανακατασκευασθούν οι παλιές. Οι νέες πόλεις έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τελευταίες τεχνολογίες και να είναι καθαρές, ασφαλείς και γενικά ένα ευχάριστο μέρος να ζει κανείς. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κυκλική διάταξη.

Χρειαζόμαστε μία έρευνα για όλες τις διαθέσιμες πηγές του πλανήτη. Η πρώτη πειραματική πόλη ή κέντρο σχεδιασμού θα διεξάγει μία παγκόσμια έρευνα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις εγκαταστάσεις παραγωγής, την μεταφορά, το τεχνικό προσωπικό, τον πληθυσμό καθώς και όλες τις άλλες ανάγκες που απαιτούνται για ένα βιώσιμο πολιτισμό. Αυτή η έρευνα θα μας δώσει την δυνατότητα να καθορίσουμε τις παραμέτρους για την παγκόσμια σχεδίαση, εξανθρωπισμού της κοινωνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, βάση των δυνατοτήτων της Γης και των αναγκών των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί καλύτερα με ένα συνεχώς ενημερωμένο, αυτοματοποιημένο μοντέλο των πόρων του πλανήτη μας.

Ο σκοπός λειτουργίας της πρώτης πόλης είναι ο έλεγχος εγκυρότητας των παραμέτρων σχεδιασμού και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές αν χρειαστεί. Αυτό θα προαγάγει αυτή τη νέα κοινωνική κατεύθυνση σε πολλά μέτωπα με τα βιβλία, τα περιοδικά, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα σεμινάρια, το θέατρο και τα θεματικά πάρκα καθώς επίσης και το σχεδιασμό και πειραματισμό με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες οικοδόμησης, για την επόμενη πόλη. Η έρευνα θα επιδιώξει επίσης την εξέλιξη των καθαρών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να ξεπεραστούν οι ελλείψεις με την ανάπτυξη νέων υλικών.

Το νέο σύστημα θα παρέχει όλες τις ανάγκες που απαιτούνται για την υποστήριξη των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου .Για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό πρέπει να συντονίσουμε την προηγμένη τεχνολογία και τους διαθέσιμους πόρους με μία ανθρωπιστική προσέγγιση στα παγκόσμια συστήματα. Για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού μίας συγκεκριμένης περιοχής θα καθορίσουν πόσα νοσοκομεία και σχολεία είναι χτισμένα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ορισμένα ιατρικά συστήματα θα είναι κινητά και άλλα θα είναι προκατασκευασμένα στην στεριά και στην θάλασσα.

Κατά την διάρκεια της μετάβασης, περιοχές με έλλειψη θα προμηθευτούν με συλλέκτες θερμότητας για το μαγείρεμα και την αποστείρωση του νερού. ΄Το φαγητό σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αφυδατώνεται και να συμπιέζεται για εξοικονόμηση χώρου αποστολής. Η συσκευασίες θα είναι βιοδιασπώμενες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν λιπάσματα φιλικά προς το περιβάλλον. Περιοχές χωρίς καλλιεργήσιμη γη θα είναι χρήσιμες, θα χρησιμοποιούν υδροπονικές εγκαταστάσεις, χερσαίες ιχθυοκαλλιέργειες και θαλάσσιες καλλιέργειες. Ενέργεια θα προέρχεται από τον άνεμο, τον ήλιο, συλλέκτες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, κύματα, βιομάζα, γεωθερμική και άλλες πηγές ενέργειας.

Μία διεπιστημονική ομάδα από καταρτισμένο προσωπικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδίου, θα εργάζονται πάνω στα αυτοματοποιημένα συστήματα για να παράγουν και να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες σε μεγάλη κλίμακα. Αυτοί μπορεί να είναι οι στρατοί του μέλλοντος, μία μεγάλη κινητοποίηση με σκοπό την αποκατάσταση και συντήρηση της Γης και των ανθρώπων της. Αυτό δεν έχει υπάρξει ποτέ ως τώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν τα χρήματα δεν θα είναι εμπόδιο. Ή Ερώτηση δεν είναι αν έχουμε τα χρήματα, αλλά αν έχουμε τους πόρους και τα μέσα για να προχωρήσουμε προς αυτή τη νέα κατεύθυνση.


26. Πώς θα διανέμονται ισόποσα τα αγαθά;

H διανομή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη χρήση χρημάτων ή τεκμηρίων μπορεί να επιτευχθεί με την ίδρυση κέντρων διανομής. Αυτά τα κέντρα θα είναι παρόμοια με εκθέσεις, όπου τα πλεονεκτήματα νέων προϊόντων θα εξηγούνται και θα επιδεικνύονται.

Τα κέντρα αυτά θα δείχνουν ποιά νέα προϊόντα είναι διαθέσιμα και θα ενημερώνονται συνεχώς. Όταν κάποιος επισκεφτεί ένα εθνικό πάρκο, θα μπορεί να διαλέξει μια φωτογραφική μηχανή ή φορητή κάμερα, να τη χρησιμοποιήσει , και να την επιστρέψει σε κάποιο κέντρο διανομής , εξαλείφοντας την ανάγκη αποθήκευσης και συντήρησης της συσκευής από τον ίδιο.

Εκτός των μηχανοργανωμένων κέντρων των κοινοτήτων όπου τα προϊόντα θα εκτίθενται , θα υπάρχει και η τρισδιάστατη απεικόνιση προϊόντων σε επίπεδες οθόνες σε κάθε σπίτι. Αν επιθυμείς ένα αντικείμενο , μπορείς να ορίσεις μια παραγγελία και το αντικείμενο θα αυτομάτως θα παραδοθεί άμεσα στην οικία σου χωρίς τιμή, υποχρέωση ή κάποιου είδους χρέος. Το ίδιο θα γίνεται με οτιδήποτε χρειάζονται οι άνθρωποι όπως οικία, ρουχισμό , εκπαίδευση , ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , ψυχαγωγία κ.τ.λ.

Οι πρώτες ύλες για τα προϊόντα θα μεταφέρονται κατευθείαν στις εγκαταστάσεις κατασκευής μέσω μιας ακολουθίας αυτοματοποιημένων μεταφορών που θα χρησιμοποιεί πλοία , μονότροχους σιδηρόδρομους , μαγνητικά τρένα , αγωγούς και δίκτυα αεροκίνητων σωλήνων. Ένα αυτόματο ,μηχανοργανωμένο σύστημα απογραφής θα ενοποιεί τα κέντρα κατασκευής και διανομής ,συντονίζοντας τη παραγωγή να ανταποκρίνεται στη ζήτηση.Έτσι μπορεί να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ οικονομίας-κατανάλωσης. Οι ελλείψεις, υπερπροσφορές και σπατάλες αγαθών μπορούν να εξαλειφθούν. Τελικά ,αγαθά και υπηρεσίες θα παράγονται σε τέτοια αφθονία ώστε να μην χρειάζεται να καταγράφονται.

Σήμερα η σπατάλη σε υλικά αγαθά ξεπερνάει το 75%. Σε μια οικονομία βασισμένη σε φυσικούς πόρους οτιδήποτε άχρηστο θα ανακυκλώνεται. Προτεραιότητα θα δίνεται στον σχεδιασμό προϊόντων υψηλής ποιότητας ,έτσι ώστε τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο και να απαιτούν λίγη ή καθόλου επισκευή. Τα ηλεκτρονικά μέρη συσκευών θα χρησιμοποιούν συνδεόμενα εξαρτήματα για την εύκολη επισκευή τους. Δεν θα υπάρχει προσχεδιασμένη φθορά μόνο και μόνο για την πώληση νεότερων προϊόντων. Αυτό θα απαλείψει τη μεγάλη σπατάλη υλικών και αγαθών.

Εξοικονόμηση μπορεί να γίνει ακόμα και στην ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτωση και την εκφόρτωση υλικών στα συστήματα μεταφοράς. Για παράδειγμα , αντί να ξεφορτώνονται κοντέινερ(ή εμπορευματοκιβώτια) ,ένα ολόκληρο μέρος του φορτίου ενός πλοίου θα αποσπάται και θα αντικαθίσταται από άλλο έτσι ώστε το πλοίο να μην χάνει χρόνο στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης . Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε αεροπλάνα και τρένα. Θα υπάρχει ένα τμήμα με επιβάτες και αποσκευές, το οποίο σε κάθε σταθμό θα αντικαθίσταται από ένα άλλο, έτσι ώστε το μέσο μεταφοράς να είναι πιο αποδοτικό και να εξοικονομείται χρόνος και ενέργεια. Όλα τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν ηλεκτρικά .

Σε μια κοινωνία εξελιγμένων μηχανών και ανθρώπων, οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα , όπως να επιστρέψουν σε σχολεία και σχολές, να ασχοληθούν με τις τέχνες , τις επιστήμες, να ταξιδεύουν κ.τ.λ. Θα υπάρχουν πολλές επιλογές εξερεύνησης , μελέτης , ψυχαγωγίας και συμμετοχής.

Τα επαγγέλματα που δεν προσφέρουν τίποτα ,όπως τραπεζίτες, ασφαλιστές, διαφημιστές ,marketing , πωλητές , στρατιώτες , δικηγόροι, χρηματιστές κ.α. θα εξελιχθούν σε πιο χρήσιμες δραστηριότητες.


27. Τι εγγυάται στους ανθρώπους το δικαίωμα της συμμετοχής;

Χωρίς έννομα συμφέροντα και χωρίς τη χρήση χρημάτων , δεν υπάρχει πολύ κέρδος απο την αυθέραιτη άποψη την στρέβλωση της πληροφορίας ,ή στην εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων. Δεν υπάρχουν υποκείμενοι άκαμπτοι κοινωνικοί φραγμοί που να περιορίζουν τη συμμετοχή ή να χαλιναγωγούν την εισαγωγή νέων ιδεών. Ο κύριος στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση σε πληροφορίες , αγαθά και υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους.

Σήμερα , κάθε παιδί που τρέχει από δω και κει στους δρόμους ή εμπορικά κέντρα και κάθε παιδί που παίρνει ναρκωτικά είναι μια σπαταλημένη ζωή για την οποία η κοινωνία τελικά ζημιώνεται. Όσο πιο έξυπνα και μορφωμένα είναι τα παιδιά μας , τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή του καθενός από μας .

28. Πώς θα ενσωματωθούν στο σύστημα η Μάθηση, η Συνεργασία και η διασφάλιση της υγείας του ίδιου του συστήματος;

Aν θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μεταξύ τους μια θετική και παραγωγική σχέση, και να γίνουν με τη προσφορά τους ενεργά μέλη της κοινωνίας , ένας αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχουμε είναι να σχεδιάσουμε ένα περιβάλλον που παράγει την επιθυμητή συμπεριφορά. Για παράδειγμα , όταν τα παιδιά θέλουν να μάθουν πώς να κατασκευάζουν ένα μικρό αμάξι, ο σχεδιασμός του θα απαιτεί τέσσερα παιδιά να σηκώνουν το αμάξι ενώ άλλα δύο θα τοποθετούν τις ρόδες. Το υπόλοιπο του αυτοκινήτου θα συναρμολογείται με παρόμοιο τρόπο , απαιτώντας τη συνεργασία όλων των παιδιών για να ολοκληρωθεί. Αυτή η φωτισμένη μορφή εκπαίδευσης θα βοηθούσε τους μαθητές να εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας.

Οι ασκήσεις στα σχολεία δεν θα ναι υποχρεωτικές ή μονότονες και δεν θα σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, αλλά θα είναι ενσωματωμένες απευθείας με τη εμπειρία του να βρίσκονται στη τάξη. Για παράδειγμα, ένα εργαστήριο που θα ενδιέφερε τους μαθητές θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα λόφο, σ` ένα μικρό νησί στο κέντρο μιας λίμνης. Οι μαθητές θα πρέπει να κωπηλατήσουν μέχρι εκεί και να ανέβουν στον λόφο. Αυτό δεν παρέχει μόνο σωματική άσκηση ,αλλά και την αίσθηση ενός επιτεύγματος ,η οποία βελτιώνει τη ψυχική υγεία και τα κίνητρα


29. Πώς μπορεί να εξαλειφθεί η χρήση των νόμων;

Σήμερα προσπαθούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων θεσπίζοντας νόμους και υπογράφοντας συνθήκες χωρίς να αλλάζουμε τις φυσικές καταστάσεις που είναι υπεύθυνες για τις παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, Όταν δούμε τους πόρους της γης σαν κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων , οι άσχετοι νόμοι και κοινωνικές συμβάσεις θα εξαφανιστούν.

Σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους η κοινωνική υπευθυνότητα δεν θα είναι συνάρτηση τεχνιτών νόμων ή επιβολής. Προστασία ενάντια στη κατάχρηση μπορεί να σχεδιαστεί μέσα στο περιβάλλον. Ένα παράδειγμα είναι ένας προτεινόμενος σχεδιασμός πόλεων όπου οι άνθρωποι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πόρους ,χωρίς χρέος. Αυτό θα εξάλειφε τις κλοπές. Τέτοια μέτρα δεν βασίζονται στη ψήφιση ή την επιβολή νόμων που αποτρέπουν και τιμωρούν τις καταχρήσεις. Είναι μάλλον τρόποι σχεδιασμένης απαλοιφής των ελαττωμάτων από κάθε κοινωνικό εγχείρημα, εξαλείφοντας την ανάγκη πολλών νόμων.

Προτείνουμε να απωθήσουμε τα συστήματα που από τη βάση τους προκαλούν διαφθορά και βάσανα στους ανθρώπους. Σε μια ασφαλή, καθαρή πόλη με μαζική συγκοινωνία δεν χρειαζόμαστε αστυνομία να ελέγχει την ταχύτητα των οδηγών,την οδική συμπεριφορά τους.ή τα διπλώματα και τα χαρτιά τους.

Άλλα παραδείγματα είναι το νερό και ο αέρας. Ενώ και τα δύο είναι απαραίτητα για την επιβίωση και τη καλοζωία μας , δεν υπάρχουν νόμοι για το πόσες ανάσες παίρνουμε την ώρα γιατί έχουμε αφθονία. Κανείς δεν ελέγχει το πόσο νερό βγαίνει από μια πηγή , ακόμα και αν το καθαρό νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Έχουμε άφθονο οπότε κανείς δεν το παρακολουθεί.

Πρέπει να τονίσω ότι αυτή η προσέγγιση για παγκόσμια διακυβέρνηση δεν έχει τίποτα κοινό με τους σκοπούς μερικών ελίτ προνομιούχων που αποσκοπούν στην δημιουργία μιας δικιας τους διακυβέρνησης με αυτούς στο τιμόνι και με την μεγάλη πλειοψηφία να υποκειτε σε αυτούς. Αυτό το νέο όραμα παγκοσμοιοποίησης παρακινεί τον κάθε άνθρωπο στον πλανητη να γίνει όσα περισσότερα μπορεί να γίνει χωρίς να ζει σαν υποχύριο ενος κυβερνώντος σώματος.

Μια κοινωνία όπου η αθρώπινη πλευρά εξαλίφει τους νόμους και τις προκηρύξεις παρέχωντας όλα τα πραγματα διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, ή τη θρησκεία. Όταν οι κυβερνήσεις κάνουν τους νόμους, οδηγούμαστε να πιστεουμε ότι αυτοί οι νόμοι γίνονται για να ενισχύσουν τις ανθωπινες ζωές. Στην αλήθεια όμως, οι νόμοι είναι απλα υποπροϊόντα της ανεπάρκειας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι “μπορούμε να ξεπεράσουμε την ιδέα οτί “κάποιος άλλος” πρέπει να πέρνει τις αποφάσεις για εμάς;”

Mια καλύτερη κατανόηση του φυσικού νόμου περιλαμβάνει την ανθρώπινη σχέση με το περιβάλλον, το οποίο υποστηρίζει όλη τη ζωή. Η φύση είναι υποταγμένη στο φυσικό νόμο. Ο φυσικός νόμος δεν μπορεί να παραβιαστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες στα άτομα ή τις κοινωνίες. Οι φυσικοί νόμοι εξουσιάζουν όλα τα συστήματα διαβίωσης. Παραδείγματος χάριν, χωρίς νερό, ο ήλιος, ή οι θρεπτικές ουσίες, τα φυτά και τα ζώα πεθαίνουν.

Ένα περιβάλλον έλλειψης, πείνας, και φτώχειας είναι μια απειλή προς όλους.


30. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Κυβερνητικής ( Cybernetics ) στην λύψη αποφάσεων;

Όταν οι υπολογιστές τελικά αποκτήσουν αισθητήρες σε όλες τις περιοχές του φυσικού και κοινωνικού συνόλου, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τη συγκέντρωση της λήψης αποφάσεων. Σε μια παγκόσμια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους, οι αποφάσεις δεν θα βασίζονταν στην τοπική πολιτική αλλά σε μια ολιστική προσέγγιση επίλυσης προβλήματων.

Αυτό το συγκεντρωμένο σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ερευνητικά εργαστήρια και τα πανεπιστήμια, με όλα τα στοιχεία ελεγχόμενα και ενημερωμένα συνεχώς. Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας που απαιτείται για μια τέτοια διαχείριση υποδομής είναι διαθέσιμο ήδη σήμερα. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της σημερινής τεχνολογίας υπολογιστών και του σύστηματος που συστήνουμε είναι ότι το σύστημά μας επεκτείνει το αυτόνομο νευρικό σύστημά του (περιβαλλοντικοί αισθητήρες) σε όλες τις περιοχές που είναι σχετικές με το κοινωνικό συγκρότημα. Συντονίζει μια ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της διανομής, και λειτουργεί για να διατηρήσει μια οικονομία σε ισοροποία . Αυτή η τεχνολογία του βιομηχανικού ηλεκτρονικού τροφοδοτούμενου συστήματος μπορεί να εφαρμοστεί τη σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Παραδείγματος χάριν, με τους ηλεκτρικούς αισθητήρες που επεκτείνονται στη γεωργική περιοχή, τα αυτοματοποιημένα συστήματα θα διαχειρίζονταν και θα έλεγχαν τη γεωργία με τον έλεγχο της στάθμης νερού, των εντόμων, των παράσιτων, τις ασθένειες των φυτών, τις εδαφολογικές θρεπτικές ουσίες, και ούτω καθ'εξής. Οι πληροφορίες επεξεργασμένες θα επιτρέψουν σε μας για να φθάσουν στην πιό κατάλληλη λήψη αποφάσεων βασισμένη σε πληροφορίες κατευθείαν από το περιβάλλον.

Οι υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμεύσουν ως οι καταλύτες για την αλλαγή. Θα καθιερώσουν επιστημονικές κλίμακες της απόδοσης. Είναι αμφισβητήσιμο ότι στο τελευταίο μέρος του 21ου αιώνα οι ανθρώποι θα διαδραματίζουν οποιοδήποτε σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τελικά, η εγκατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανών λήψης αποφάσεων θα διαχειριστούν όλους τους πόρους και τελικά θα εξυπηρετούν το κοινό καλό.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια πιό ανθρωπιστική γεμάτη νόημα προσέγγιση για τη διαμόρφωση του αυριανού πολιτισμου που δεν θα είναι βασισμένη στις απόψεις ή τις επιθυμίες μιας ιδιαίτερης κάστας ή ακόμα και ενός ατόμου. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν βάσει μιας περιεκτικής έρευνας για τους πόρους, την ενέργεια, και την υπάρχουσα τεχνολογία χωρίς να επιτρέπουν οποιοδήποτε πλεονεκτήμα σε ένα ιδιαίτερο έθνος ή σε μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων.

Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με τους μεγάλης κλίμακας, βασισμένους σε υπολογιστή επεξεργαστές που μπορούν να μας βοηθήσουν στον καθορισμό των πιό ανθρωπιστικών και κατάλληλων τρόπων στη διαχειριση των περιβαλλογικων και των ανθρώπινων υποθέσεων. Αυτό είναι ουσιαστικά η λειτουργία της κυβέρνησης. Με τις τρισεκατομμύρια επεξεργασίες των πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο που κάνουν οι υπολογιστες, οι υπάρχουσες τεχνολογίες υπερβαίνουν κατά πολύ την ανθρώπινη ικανότητα για επεξεργασίας τις πληροφορίας και μπορούν να λάβουν τις δίκαιες και βιώσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη διανομή των φυσικών πόρων. Με αυτήν την δυνατότητα, θα εξελισσόμαστε πέρα απο τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει της απόκτηση δύναμης και πλεονεκτήματος.


31. Πως θα διαλέγει κάποιος κατοικία;

Ένα παράδειγμα της ευρείας γκάμας επιλογών διαθέσιμων σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους είναι ο τρόπος που κάποιος επιλέγει σπίτι. Για παράδειγμα, ένας άντρας και μια γυναίκα επισκέπτονται ένα κέντρο αρχιτεκτονικής σχεδίασης και κάθονται μπροστά σε ένα καθαρό ημισφαιρικό ολόγραμμα., περίπου δύο μέτρα σε διάμετρο. Η γυναίκα περιγράφει το σπίτι που προτιμά και τις περιοχές που την ενδιαφέρουν. Το σπίτι εμφανίζεται σαν μια τρισδιάστατη εικόνα στο κέντρο του ημισφαιρίου. Περιστρέφεται αργά για να παρουσιάζεται η εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση. Κατόπιν ο άντρας περιγράφει τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντα και προτιμήσεις του, και προτείνει ένα μεγαλύτερο μπαλκόνι. Η τρισδιάστατη εικόνα προσαρμόζεται. Όταν τελειώσουν με τις αλλαγές ο υπολογιστής προτείνει διάφορες εναλλακτικές για να σκεφτούν. Μπαίνουν επίσης σε μια αίθουσα εξελιγμένης εικονικής πραγματικότητας για να βιώσουν ένα εικονικό περίπατο με τη διακόσμηση που προτιμούν και να συνεχίσουν μετά να κάνουν αλλαγές.

Όταν καταλήξουν στα τελικά σχέδια ξεκινούν οι κατασκευαστικές διαδικασίες. Ο υπολογιστής επιλέγει υλικά για αποδοτικότητα και αντοχή. Κανένα δομικό στοιχείο δεν είναι μόνιμο και μπορεί να μετατραπεί και να αναβαθμιστεί με αίτηση των κατόχων.

Αυτή είναι πραγματικά ατομική απόφαση. Σε ένα χρηματικό σύστημα οι περισσότεροι ζουν κοντά στη δουλειά με ένα σπίτι, αυτοκίνητο και τρόπο ζωής που μπορούν (ή πολύ συχνά δεν μπορούν) να αντέξουν οικονομικά, αντί γι αυτά που προτιμούν. Σήμερα είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο μας επιτρέπει η αγοραστική μας δύναμη.

Ελλείψει μιας πραγματικής αίσθησης ατομικής αξίας, πολλοί αγοράζουν σπίτια σαν σύμβολα θέσης (status) για να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Μια οικονομία βασισμένη στους πόρους αλλάζει τη φύση των κατοικιών μας, από σύμβολο θέσης ή απλό καταφύγιο, σε μια αντανάκλαση της προσωπικότητας και των ατομικών ενδιαφερόντων.


32. Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Σήμερα και οι δύο γονείς εργάζονται. Η χρηματική οικονομία έχει υπονομεύσει την οικογενειακή συνοχή και την παιδική φροντίδα. Οι γονείς έχουν λίγο χρόνο για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, και είναι συνεχώς αγχωμένοι με τους συνεχώς αυξανόμενους νοσοκομειακούς λογαριασμούς, πληρωμές ασφαλειών, εκπαιδευτικά έξοδα και το κόστος των προς το ζην.

Σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να αντιληφθούμε ένα από τα πιο βαθιά πλεονεκτήματα αυτού του νέου πολιτισμού. Συντομότερες εργάσιμες ημέρες θα μπορούν να παρέχουν στα μέλη της οικογένειας να επιδιώξουν περιοχές προσωπικού ενδιαφέροντος. Η ελεύθερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες θα κάνουν το σπίτι ένα ευχάριστο μέρος, χωρίς το οικονομικό άγχος που προκαλεί τόσο μεγάλη οικογενειακή αναταραχή.

Θα είναι οι άνθρωποι ευτυχέστεροι σε αυτή την κοινωνία; Ίσως δεν είναι η ευτυχία που αναζητούμε: η ευτυχία είναι σχετική με την ευδιάκριτη φύση του κάθε ατόμου, κατ' επέκταση ορίζεται και πραγματοποιείται ατομικά. Αναζητούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πού οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την εργασία της ζωής τους, να αναπτύξουν κρυφές δυνατότητες και να επιδιώξουν όνειρα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση και οικονομικό περιορισμό.

Μία οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους θα παρέχει κέντρα τέχνης, μουσικής, θεατρικά σχήματα και ευκαιρίες για τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, επιτρέποντας τους να επιδιώξουν τα ενδιαφέροντα τους. Παρ' όλο που οι άνθρωποι θα είναι οικονομικά ασφαλείς, θα συνεχίσουν να βρίσκουν αληθινές προκλήσεις που θα διατηρούν τα κίνητρα και θα ενισχύουν τη δημιουργικότητα.


33. Τι είδους πιέσεις θα ανακουφίσουν τα σχέδια του Venus Project;

Το μεγαλύτερο μάθημα που θα μπορούσαμε να μάθουμε είναι ότι οι άνθρωποι ελεύθεροι από χρέος, ανασφάλεια και φόβο γίνονται πολύ πιο αξιαγάπητοι. Κανείς δεν θα βγαίνει να πουλήσει τίποτα σε κανέναν ή να στερήσει περιουσίες ή χρήματα. Σε μία οικονομία βασισμένη στους πόρους η βάση για άρρωστη ανθρώπινη επιθετικότητα θα ξεπεραστεί. Οι άνθρωποι δεν θα φορτώνονται με κακοδιάθετες ανησυχίες που καταναλώνουν τόση από την προσοχή μας όπως υποθήκες, έξοδα ιατρικής περίθαλψης, ασφάλειες φωτιάς, οικονομική υποβάθμιση, απολύσεις, υποβαθμίσεις, κατάθλιψη και φόρους. Με την εξάλειψη αυτών των φορτίων και την απομάκρυνση των καταστάσεων που δημιουργούν συναισθήματα ζήλιας, απληστίας και ανταγωνισμού, οι ζωές μας θα αποκτήσουν πολύ περισσότερο νόημα. Για πρώτη φορά μπορεί να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει να είναι κάποιος άνθρωπος.

Καθώς θα βελτιώνουμε τις ζωές των άλλων, θα προστατεύουμε το περιβάλλον και θα εργαζόμαστε προς την αφθονία, οι ζωές μας θα μπορούν να γίνουν πλουσιότερες και πιο ασφαλείς. Αν αυτές οι αρχές μπουν σε εφαρμογή θα μας καθιστούσαν όλους ικανούς να πετύχουμε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ζωής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ένα επίπεδο ζωής που συνεχώς θα βελτιώνεται.

Οι άνθρωποι θα μπορούν να επιδιώξουν οποιαδήποτε δημιουργική προσπάθεια επιλέξουν χωρίς οικονομικές πιέσεις, περιορισμούς και φόρους που είναι έμφυτα στο χρηματικό σύστημα. Με τον όρο δημιουργική προσπάθεια εννοούμε οτιδήποτε βελτιώνει τη ζωή του ατόμου και των άλλων. Όταν η εκπαίδευση και οι πόροι είναι διαθέσιμοι σε όλους χωρίς τιμή, δεν θα υπάρχει όριο στις ανθρώπινες δυνατότητες. Με αυτές τις μεγάλες αλλαγές οι άνθρωποι τελικά θα ζουν μεγαλύτερες σε διάρκεια ζωές, με περισσότερο νόημα και υγεία. Το μέτρο της επιτυχίας θα είναι η ολοκλήρωση των ατομικών επιδιώξεων κάποιου, αντί της συγκέντρωσης πλούτου, περιουσίας και δύναμης.


34. Ποιά είναι η μία πιο σημαντική προοπτική αυτού του σχεδίου;

Η σημαντικότερη ιδέα του σχεδίου είναι η κοινωνική κατεύθυνση όλων των εθνών στη συνεργασία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους.

Ο στόχος ειναι η κοινή κατοχή όλων των πόρων της γης απο όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Αυτό το βλέπουμε σαν τη μόνη διαδικασία ικανή να σταματήσει το φαύλο κυκλοτου πολέμου, της φτώχειας, της πείνας, της πολιτικής διαφθοράς και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Η τεχνολογία που παρουσιάζουμε μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον παγκόσμιο πλυθησμό να κατακτήσει ενα πολύ υψηλό επίπεδο ζωής, υψηλότερο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.


35. Γιατί αυτή η σκέψη υπερέχει των κοινοβιοτικών κοινωνιών;

Οι κοινοβιοτικές κοινωνίες στοχεύουν σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής μέσα στο τρέχον σύστημα, αυτό το βλέπουμε σαν μπάλωμα. Αν υπάρχει οικονομική κρίση το κοινόβιο καταρρέει.

Κατά τη γνώμη μας δεν είναι μια εφικτή λύση, είναι μια προσθήκη ιδωτικού καπιταλισμού για λίγους εκλεκτούς. Δεν είμαστε κατά της κοινοβιοτικής κοινωνίας, αλλά δεν εξετάζει τα προβλήματα, αποφεύγει να ασχοληθεί με τη διεθνή σύγκρουση, την ανεργία, την αντικατάσταση των ανθρώπων από τις μηχανές, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την πολιτική διαφθορά και τις υπόλοιπες πλαστότητες του πολιτισμού μας.


36. Θα μπορούν άτομα να μένουν εκτός των πόλεων;

Ναι, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν όπου θέλουν, ειδικά όταν θα γίνει περισσότερη έρευνα για τα αυτοϋποστηριζόμενα σπίτια όσον αφορά την ενέργεια, αλλά η ζωή σε αυτόν τον τύπο πόλης θα έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Αυτή η νέα πόλη θα παρέχει ένα πλήρες περιβάλλον με καθαρό αέρα και νερό, υγειονομική περίθαλψη, καλή διατροφή, πρόσβαση σε πληροφορίες και εκπαίδευση για όλους. Θα έχει κέντρα τέχνης και μουσικής, πλήρως εξοπλισμένα καταστήματα μηχανών, επιστημονικά εργαστήρια, χώρους για χόμπυ και αθλήματα και βιομηχανικές περιοχές. Αυτές οι νέες πόλεις θα μπορούν να παρέχουν όλα τα είδη αναψυχής σε μικρή απόσταση απο τις περιοχές διαμονής. Αυτού του είδους η τεχνολογία είναι αναπόφευκτη. Η ανακύκλωση απορριμάτων, τα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης και καθαρης ενέργειας και όλων των ειδών οι υπηρεσίες θα διαχειρίζονται απο ενσωματωμένες διαδικτυακές μεθόδους. Η διαχείρηση των ανθρώπινων υποθέσεων όπως ο τρόπος ζωής και οι προσωπικές προτιμήσεις επιλέγονται πλήρως από το άτομο.

Βεβαίως, οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να ζήσουν όπου επιλέξουν, αλλά αυτές οι πόλεις είναι σχεδιασμένες με άφθονα ανοικτά τοπία, πάρκα και άλση. Στις περιοχές ιδιωτικών κατοικιών θα υπάρχει αρκετη βλάστηση και δέντρα ανάμεσα στα σπίτια για να διασφαλίζουν ένα αίσθημα ιδιωτικού χώρου.

Η πρότασή μας αντιπροσωπεύει ένα εφικτό, βιώσιμο και μελετημένο περιβάλλον, σχεδιασμένο να βοηθήσει στο να απελευθερωθεί το μέγιστο των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Αυτές οι πόλεις δεν θα παρέχουν μόνο πόρους και πληροφορίες, αλλά θα είναι πανεπιστημιακές πόλεις συνεχούς ανάπτυξης, σχεδιασμένες να ενθαρρύνουν την ατομικότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, με ενδιαφέρον για το σύνολο των ατόμων και το περιβάλλον που ζούν.

Δεν είναι σκοπός του Venus Project να ενθαρρύνει την ομοιομορφία. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τα καλύτερα εργαλεία και πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Το σύστημα καλοδέχεται την δημιουργική κριτική πάνω στους σκοπούς, την αρχιτεκτονική και όλα τα θέματα του κοινωνικού συστήματος.


37. Πώς θα πραγματοποιείται η διανομή τροφής και άλλων αντικειμένων όπως τηλέφωνα, Η/Υ ή βιβλία;

Η διανομή αγαθών και υπηρεσιών θα πραγματοποιείται χωρίς χρήματα ή άλλου είδους πληρωμή, από ειδικά κέντρα διανομής που θα εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Αυτά τα κέντρα θα εξυπηρετούν και σαν χώροι έκθεσης και επίδειξης λειτουργίας νέων προϊόντων. Για παράδειγμα, αν επισκεπτόσουν τον εθνικό κήπο θα μπορούσες να «χρεωθείς» μία φωτογραφική μηχανή από ένα κέντρο διανομής, να βγάλεις τις φωτογραφίες που θέλεις και ύστερα, αν το επιθυμούσες, να την επιστρέψεις σε κάποιο άλλο κέντρο διανομής, καταργώντας έτσι τις απαιτήσεις αποθήκευσης και συντήρησης μεγάλων χώρων.

Εκτός από τα αυτοματοποιημένα κέντρα διανομής που θα υπάρχουν διάσπαρτα προς εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ανθρώπων, θα υπάρχει και η δυνατότητα για όλους να δουν, να διαλέξουν και να παραγγείλουν ένα αγαθό από το σπίτι τους, μέσω μιας οθόνης τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης. Έτσι, όταν επιθυμείς κάποιο αγαθό, το παραγγέλνεις μέσω αυτής της οθόνης και αμέσως σού αποστέλλεται στον τόπο κατοικίας σου.

Οι απαιτούμενες πρώτες ύλες για την κατασκευή των αγαθών θα μεταφέρονται απευθείας στις μονάδες παραγωγής, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών και με τη χρήση πλωτών μέσων, συρμών μονής ράγας (monorails), τρένα μαγνητικής αιώρησης (mag-lev), δίκτυο πνευματικών σωλήνων, κτλ. Οι μονάδες παραγωγής και τα κέντρα διανομής θα συνδέονται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης, έτσι ώστε να καταγράφεται η κατανάλωση αγαθών και οι προτιμήσεις των ανθρώπων και άρα η παραγωγή αγαθών θα καλύπτει ακριβώς τη ζήτηση. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η επίτευξη και διατήρηση μίας ισορροπημένης οικονομίας και φυσικά η αποφυγή ελλείψεων, η άσκοπη σπατάλη πρώτων υλών και η άσκοπη παραγωγή λυμάτων.


38. Θα υπάρχουν μη αυτοματοποιημένα οχήματα (αυτοκίνητα ή αεροπλάνα), και αν ναι, πώς αποτρέπεται η κακή τους χρήση από την κοινωνία;

Ναι, θα υπάρχουν μη αυτοματοποιημένα οχήματα τα οποία έχουν ενσωματωμένα όρια ασφαλείας. Αν ο οδηγός ξεπεράσει αυτά τα όρια, τότε το όχημα σταματά στην άκρη και υποδεικνύει στον οδηγό τις σωστές διαδικασίες χρήσης του. Αν και πάλι δεν τηρηθούν, τότε καλείται βοήθεια. Αυτή η βοήθεια δεν έχει τη μορφή αστυνομικής δύναμης αλλά ανθρώπων που είναι ικανοί να βοηθήσουν στην προκειμένη περίπτωση.


39. Γιατί πιστεύετε ότι μία προσέγγιση τόσο επαναστατική όσο το “Venus Project” είναι αναγκαία;

Το παρόν σύστημα όχι μόνο δεν είναι ικανό να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής για όλους, αλλά δεν μπορεί ούτε να προστατέψει το περιβάλλον, ακριβώς επειδή το κίνητρο είναι το κέρδος. Σε αυτό δε φταίνε εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις, καθώς είναι αναγκασμένες να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος χάριν του ανταγωνισμού. Επίσης με την εξέλιξη της αυτοματοποίησης, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, θα αντικαθιστούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αυτοματοποιημένα συστήματα. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι όλο και λιγότεροι άνθρωποι να μπορούν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες παρόλο που η κοινωνία θα μπορεί ακόμη να τα παρέχει σε αφθονία.

Η παραπάνω κατάληξη αναλύεται διεξοδικά στο καινούριο βιβλίο του Jeremy Rifkin “The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-market Era (Putnam, 1995)”. To “Venus Project” προσφέρει μια νέα προσέγγιση, η οποία θα ανατρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τις έχουμε δει να εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, και θα εξαλείψει τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν στην κοινωνία μας (όπως για παράδειγμα την αδρανοποίηση εκατομμυρίων εργατών, εκπαιδευμένων η μη).


40. Γιατί είστε εναντίον των χρημάτων;

Όσο έχουμε την επαρκή καλλιεργήσιμη γη, τα εργοστάσια, τις απαραίτητες πρώτες ύλες και το τεχνικό προσωπικό, μπορούμε και να κατασκευάσουμε οτιδήποτε αλλά και να παρέχουμε αφθονία για όλους, ακόμη κι αν όλα τα χρήματα του κόσμου καταστρέφονταν. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης ο κόσμος δεν άλλαξε. Πάλι υπήρχαν ηλεκτρικές σκούπες στις βιτρίνες και αυτοκίνητα στις μάντρες. Απλά οι άνθρωποι είχαν περιορισμένη αγοραστική δύναμη, καθώς δεν είχαν λεφτά στις τσέπες τους. Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Η.Π.Α. είχαν περίπου 600 μαχητικά αεροσκάφη. Πολύ γρήγορα όμως ξεπεράσαμε αυτήν την έλλειψη αφού καταφέραμε να παράγουμε 90.000 αεροπλάνα το χρόνο. Η ερώτηση στην αρχή του πολέμου ήταν αν έχουμε αρκετό κεφάλαιο για να παράγουμε τα απαραίτητα πολεμοφόδια. Η απάντηση ήταν ΟΧΙ, δεν είχαμε τα απαραίτητα λεφτά ή το χρυσό, αλλά είχαμε περίσσιες πρώτες ύλες. Αυτό που επέτρεψε στις Η.Π.Α. να πετύχουν την παραγωγή και να κερδίσουν τον πόλεμο ήταν οι διαθέσιμες πρώτες ύλες και το τεχνικό προσωπικό.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι ο πραγματικός πλούτος κάθε κράτους είναι στις φυσικές πρώτες ύλες και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δουλεύει με σκοπό την εξάλειψη των ελλείψεων και στόχο έναν πιο «ανθρώπινο» τρόπο ζωής. Όλα τα κοινωνικά συστήματα, ανεξαρτήτου πολιτικής φιλοσοφίας, θρησκευτικών πιστεύω και κοινωνικών ηθών, τελικά εξαρτώνται από τις φυσικές πρώτες ύλες (καθαρό οξυγόνο, πόσιμο νερό και γόνιμη γη), τον βιομηχανικό εξοπλισμό και το τεχνικό προσωπικό, για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής. Το τρέχον βασισμένο-στο-χρήμα σύστημα, σχεδιάστηκε πριν πολλά χρόνια και ήταν ανεπαρκές ακόμη και για εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά ακόμη το χρησιμοποιούμε ενώ είναι προφανώς υπαίτιο για τα περισσότερα σημερινά προβλήματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ακόμη και ο πιο πλούσιος άνθρωπος σήμερα, θα ζούσε πολύ πιο ποιοτικά σε μια υψηλά ενεργειακή κοινωνία σαν αυτή που προτείνει το “Venus Project”


41. Δηλαδή, με αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, εσείς προτείνετε να δημιουργηθεί μία ομάδα από επιστήμονες οι οποίοι θα αποφασίσουν για την πορεία της κοινωνίας;

Όχι. Το “Venus Project” δημιουργεί μία κοινωνία τεχνολογίας, στην οποία οι υπολογιστές αντικαθιστούν το παλιό σύστημα εκλογής πολιτικών, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιπροσωπεύεται από παγιωμένα και κατοχυρωμένα συμφέροντα. Η τεχνολογία ποτέ δεν υπαγορεύει ή παρακολουθεί τις ζωές των ιδιωτών, κάτι το οποίο θα ήταν κοινωνικά προσβλητικό και αντιπαραγωγικό. Κινηματογραφικές ταινίες όπως το «1984», το “Brave New World”, το “Blade Runner” και το “Terminator 2” έχουν προκαλέσει φόβο σε πολλούς ανθρώπους όσον αφορά την παγίωση της τεχνολογίας μέσα στην κοινωνία. Το “Venus Project” έχει σαν μοναδικό σκοπό να αναδείξει τις ψυχικές και νοητικές δυνατότητες όλων των ανθρώπων καθώς επίσης και να παρέχει τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες προς κάλυψη των εκάστοτε υλικών αναγκών.

Ακούμε συχνά ανθρώπους που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα να λένε ότι από τη στιγμή που χτυπάνε την κάρτα στη δουλειά νιώθουν σαν να υπηρετούν σε ιδιωτικές δικτατορίες. Αντίθετα, το “Venus Project”, θα προάσπιζε τη σωστή χρήση της τεχνολογίας προς όφελος όλων. Η εργάσιμη ώρες θα ήταν λιγότερες, προσφέροντας έτσι στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για ψυχαγωγία, ένα υγιέστερο τρόπο ζωής, και φυσικά μία διαβίωση χωρίς πιέσεις και άγχος.


42.Γιατί δίνεται έμφαση στη μηχανιστική προσέγγιση για την κοινωνική λειτουργία;

Υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για το ότι η τεχνολογία εξελίσεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Καθώς οι υπολογιστές και η τεχνιτή νοημοσύνη συνεχίζουν να εξελίσσονται μέσω της περιβαλλοντικής ανάδρασης, οι υπολογιστές μπορούν να φτάσουν σε πιο κατάλληλες αποφάσεις για τη λειτουργία του κοινωνικού μας συστήματος. Σήμερα, αυτοματοποιημένα συστήματα μπορούν να εκτοξεύσουν και να καθοδηγήσουν την τροχιά πτήσης διαστημοπλοίων σε μακρινούς πλανήτες. Σε μια διαδικτυακή κοινωνία με προηγμένη τεχνολογία θα ξεπεράσουμε εντελώς την ανάγκη για ανθρώπινη συμετοχή στη διακυβέρνηση, την κατασκευή και τη διανομή αγαθών και υπηρεσιών. Με τα δυαδικτυακά συστήματα, μια ισορροπημένη οικονομία μπορεί εύκολα να συντηρείται. Αυτό θα ελευθερώσει τους ανθρώπους απο βαρετές και μονότονες εργασίες της καθημερινότητας.Ναί, τα περισσότερα επαγγέλματα τελικά θα εκλείψουν.


43.Τι θα κάνουν οι άνθρωποι;

Θα δραστηριοποιηθούν σε όλους τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, στις δημιουργικές τέχνες, στα ταξίδια και την εξερύνηση, και τη συμμετοχή στους απεριόριστους ορίζοντες που έχει να προσφέρει το μέλλον. Η απόλυτη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων της πληροφορικής και της υπολογιστικής τεχνολογίας μόνο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να παράγει το πιο επαναστατικό σύστημα για εξέλιξη. Τελικά θα εξουδετερώσει όλα τα επιφανειακά σύνορα φτιαγμένα απο τα έθνη. Όπως αρχίζουμε να βλέπουμε με την εμφάνιση της δορυφορικής επικοινωνίας και των προσωπικών υπολογιστών, είναι σχεδόν αδύνατο για τα έθνη σήμερα να λογοκρίνουν ιδέες και πληροφορίες.

44. Ποια η δικλίδα ασφαλείας εναντίον της κατάχρησης της εξουσίας ή της τεχνολογίας στην κοινωνία που οραματίζεστε;

Χτίζοντας μια οικονομία, η οποία βασίζεται σε πόρους, απαλείφουμε την ανάγκη για χρήματα, η οποία είναι ουσιαστικά η κύρια αιτία της διαφθοράς. Η κοινωνία η οποία οραματιζόμαστε, καθιστά διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους, όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, χωρίς αντίτιμο. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η πραγματική λειτουργία της σημερινής κυβέρνησης, αν απαλείφαμε την ανάγκη για πολιτική στην διαχείριση των ανθρωπίνων αξιών. Με το παρόν σύστημα, οι αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης υπόκεινται πάντα στην επιρροή των κεφαλαιούχων. Το αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης που προτείνουμε θα αφοσιωνόταν εξ ολοκλήρου στην διαχείριση και βελτιστοποίηση της διανομής τον πόρων, στην παροχή καθαρού αέρα, πόσιμου νερού, και όλων των αγαθών που αναδεικνύουν την ανθρώπινη ζωή. Επαναλαμβάνουμε ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν ελέγχει τους ανθρώπους ή τις ζωές τους – το αντίθετο μάλιστα, προωθεί και δημιουργεί τις συνθήκες για ανάληψη πρωτοβουλίας και επίτευξη δημιουργικών στόχων πολύ περισσότερο από ότι η σημερινή, βασισμένη στο χρήμα, κουλτούρα.

Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στα αυτοματοποιημένα συστήματα. Αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος όμως. Δεν τίθεται θέμα φοβίας για την τεχνολογία καθεαυτού, αλλά για την χρήση και την κατάχρηση αυτής.

45. Γιατί δίνετε έμφαση στην σημασία της ανθρώπινης συμπεριφοράς αντί της ανθρώπινης φύσης. Μπορείτε να αποσαφηνίσετε τις δύο έννοιες;

Δεν υφίσταται ο όρος «ανθρώπινη φύση» όταν μιλάμε με τη συμβατική έννοια ενός συνόλου προ-καθορισμένων και προ-γραμματισμένων συμπεριφορών και αξιών και ενός συνόλου προ-ιδεασμένων και προ-κατειλλημένων ανθρώπων. Αυτό που μας απασχολεί είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι αξίες στις οποίες στηρίζεται αυτή, η οποία εννοείται ότι μπορεί να αλλάξει. Αν δεν μπορούσε να αλλάξει θα ζούσαμε ακόμη στις σπηλιές.

Η ερώτηση που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι, «Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά;». Δική μας εκτίμηση είναι ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά λειτουργεί σαν οποιοδήποτε άλλο φυσικό φαινόμενο. Τα έθιμα, η συμπεριφορά και οι αξίες μας είναι παρα-προϊόντα του περιβάλλοντος και της κουλτούρας μας στα οποία ζούμε. Όταν το περιβάλλον των ανθρώπων μένει στάσιμο σε μια μη υγιή κατάσταση, τα ίδια προβλήματα και η ίδια διεφθαρμένη συμπεριφορά θα επαναλαμβάνεται. Το Venus Project έρχεται να προτείνει την παροχή ενός περιβάλλοντος το οποίο θα προκαλεί την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά στους ανθρώπων και κατ’ επέκταση σε όλα τα έθνη.

Πάρτε για παράδειγμα, την κατάσταση που είδαμε όλοι μετά τον Β’ Π.Π.: ακόμη και οι πιο διακεκριμένες οικογένειες σκοτώνονταν για ένα πιάτο φαΐ. Όταν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης των ανθρώπων δεν καλύπτονται, τότε κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους ώστε να αποκτήσουν τα καλύψουν αυτές τις ανάγκες για τους εαυτούς και τις οικογένειές τους. Καθιστώντας διαθέσιμα για όλους τα αναγκαία αγαθά της ζωής και προσφέροντας παραγωγική και γεμάτη σημασία μόρφωση, μπορούμε – μέσα σε μία δημοκρατία στην οποία λαμβάνουν μέρος όλοι – να ελαχιστοποιήσουμε δραματικά την αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου